Více času na podstatné

Novely zákona o odpadech z pohledu vodohospodářů

21.01.2015 15:34

Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR dnes uspořádalo setkání s novináři „Posezení nad vodou“. Hlavní témata tiskové konference byly ceny vodného a stočného v roce 2015 a predikce vývoje cen v následujících letech ale především rizika připravované novely zákona o odpadech. A to konkrétně problematika odpadních vod z bezodtokových jímek a protipovodňová prevence – údržba průtočnosti koryt vodních toků, sedimenty z koryt toků a rybníků.

 

Bezodtokové jímky

V návrhu zákona o odpadech je i novelizace § 2 odst. 1a) zákona, která rozvádí vyloučení odpadních vod z působnosti zákona pouze „v rozsahu, ve kterém se na ně vztahují jiné právní předpisy“. Tento návrh ovšem přináší určité problémy, neboť ani vodní zákon ani zákon o vodovodech a kanalizacích svým rozsahem nepokrývají některé specifické činnosti, ke kterým dochází při nakládání s odpadními vodami jako je např. shromažďování mimo nepropustné jímky, transport na čistírny odpadních vod či vypouštění do k tomu určených míst kanalizační sítě. Více ZDE

 

Protipovodňová prevence

Výrazné zvýšení nákladů při těžbě sedimentů z vodních nádrží a koryt vodních toků, zhoršení kvality zemědělské půdy a nárůst rizika povodní  - to jsou, podle názoru Svazu vodního hospodářství ČR a státních podniků Povodí, rizika, která by mohla nastat při slepé a formální aplikaci Směrnice Evropské komise a Rady 98/2008 o odpadech do připravované novely zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech. Po včerejším jednání na Ministerstvu životního prostředí se rýsuje dohoda…více ZDE

 

Na co se můžete těšit?

Problematika odpadních vod a zákona o odpadech bylo také téma nového diskuzního pořadu Na kávě v CEMC, který se bude věnovat aktuálním problémům v oblasti životního prostředí a to především odpadům.

První natáčení se uskutečnilo 16. ledna 2015 na téma – nový zákon o odpadech a plán odpadového hospodářství ČR. Pozvání do studia přijali: Petr Havelka (Česká asociace odpadového hospodářství), Pavla Finfrlová (EKOS Hradec Králové, a. s.) a Richard Blahut (Sdružení veřejně prospěšných služeb).

Pořad moderuje šéfredaktor ODPADOVÉHO FÓRA Pavel Mohrmann. Videozáznam pořadu bude již brzy dostupný na portále Tretiruka.cz.

 

Čtěte také:

Novela o odpadech působí komplikace lidem bez kanalizace (ČTK, 21.1.2015)

ČAOH podporuje kritické stanovisko SOVAK k aktuální novele zákona o odpadech (ČAOH, 21.1.2015)