Více času na podstatné

Novinka: Vyhláška o způsobu posuzování a vyhodnocení úrovně znečištění, rozsahu informování veřejnosti o úrovni znečištění a při smogových situacích

10.10.2012 13:37

Ve sbírce předpisů vyšla nová vyhláška č. 330/2012 Sb. o způsobu posuzování a vyhodnocení úrovně znečištění, rozsahu informování veřejnosti o úrovni znečištění a při smogových situacích. Vyhláška se nedotýká přímo stacionárních zdrojů znečišťování ovzduší a povinností jejich provozovatelů. Upravuje podmínky, za jakých postupuje Ministerstvo životního prostředí resp. jím pověřená osoba.

Vyhláška je prováděcím právním předpisem k návrhu nového zákona o ochraně ovzduší. Vyhláška nahrazuje a navazuje na nařízení vlády č. 597/2006 Sb., o sledování a vyhodnocování kvality ovzduší a vyhlášku č. 553/2002 Sb., kterou se stanoví hodnoty zvláštních imisních limitů znečišťujících látek, ústřední regulační řád a způsob jeho provozování včetně seznamu stacionárních zdrojů podléhajících regulaci, zásady pro vypracování a provozování krajských a místních regulačních řádů a způsob a rozsah zpřístupňování informací o úrovni znečištění ovzduší veřejnosti, ve znění pozdějších předpisů. Oproti předchozí právní úpravě neobsahuje tento návrh přípustné úrovně znečištění (imisní limity) ani podmínky vyhlášení a ukončení smogových situací, které byly, s ohledem na jejich důležitost, přesunuty přímo do zákona o ochraně ovzduší (příloha č. 1 a č. 6 nového zákona o ochraně ovzduší).

Návrh vyhlášky upravuje jeden ze základních pilířů ochrany ovzduší, kterým je posuzování úrovně znečištění ovzduší a dále informování veřejnosti při výskytu smogových situací. Vyhláška se nedotýká přímo stacionárních zdrojů znečišťování ovzduší a povinností jejich provozovatelů. Upravuje podmínky, za jakých postupuje Ministerstvo životního prostředí resp. jím pověřená osoba.

 

Text vyhlášky ke stažení ZDE.