Více času na podstatné

Nový veletrh BIOMASA na brněnském výstavišti

09.02.2012 08:40

 

Trojici brněnských agrárních veletrhů TECHAGRO, ANIMAL VETEX a  SILVA REGINA rozšíří zcela nový veletrh BIOMASA zaměřený na obnovitelné zdroje energie v zemědělství a lesnictví. Čtyřlístek veletrhů se v Brně uskuteční 31.3. - 4.4. 2012.
 
Téma obnovitelných zdrojů je součástí doprovodného programu veletrhu TECHAGRO již od roku 2006. Využívání alternativních zdrojů energií, zejména pak energetické využívání zbytkové i záměrně pěstované biomasy je celosvětově dlouhodobě aktuální a zájem ze strany firem i návštěvníků se rok od roku zvyšuje, proto došlo k rozhodnutí obor BIOMASA povýšit na samostatný veletrh. Důležitá je přitom časová souběžnost s veletrhy TECHAGRO a SILVA REGINA, se kterými má „společného jmenovatele“ – obhospodařování krajiny a využívání přírodních zdrojů.
Návštěvníkům by měl nový veletrh umožnit seznámit se na jednom místě s celými technologickými řetězci od získávání zbytkové biomasy, či jejího záměrného pěstování, přes její úpravu, dopravu a skladování až k vlastnímu energetickému využití. Rámec tradičního mezinárodního veletrhu přitom dává šanci na srovnávání na širší, než národní úrovni. Pro vystavovatele by mělo být hlavní výhodou prezentovat na jednom místě a ve stejný čas exponáty či know-how, které jsou součástí zemědělských či lesnických technologií a současně akcentují možnosti energetického využití biomasy.    

Stroje a technologie v chodu
Návštěvníky všech veletrhů vždy přitahují ty exponáty, které jsou v činnosti a umožňují tak získání jasné představy o jejich funkci. Proto budou součástí veletrhu BIOMASA nejen expozice vystavovatelů v pavilonu P, ale i venkovní prezentace chodu ucelených technologických řetězců, a to v časové posloupnosti, jak na sebe v provozu navazují. Divácky nejatraktivnější jsou vždy ukázky štěpkování a drcení klestu a pilařských odpadů. K vidění budou i ukázky řezání a štípání palivového dříví, briketování a peletování dřevních a rostlinných materiálů atd.

Jedním z organizátorů nového veletrhu je i Prof. Ing. Vladimír Simanov, CSc. emeritní profesor  Mendelovy Univerzity v Brně, významně se podílí na organizaci odborných seminářů a workshopů v průběhu veletrhu. Dle jeho slov bude zaměření doprovodného programu Biomasa pestré a záměrně nebude vyzdvihnuto pouze jediné téma. „Počítáme s tím, že vystoupení budou věnována různým tématům, od všeobecných informací na národní úrovni, přes prezentaci praktických zkušeností, až k novým teoretickým poznatkům. Velké úsilí věnujeme získání zahraničních přednášejících, pro názorné srovnání úrovně bioenergetiky u nás a našich sousedů. Pestrost témat tak každému zájemci o doprovodný program umožní, aby si podle rozvrhu přednášek vybral, z jeho pohledu ideální den pro návštěvu Brna“, upřesnil profesor Simanov.

 

Rozhovor: Stanislav Václavek "Biomasa zasahuje do většiny oborů lidské činnosti"

V minulých letech jste se významně podílel na rozvoji oboru BIOMASA v rámci agrárních veletrhů TECHAGRO a SILVA REGINA. Pro tento rok připravujete první ročník samostatného veletrhu BIOMASA, co od něj vystavovatelé a návštěvníci mohou očekávat?
Ze strany vystavovatelů je o téma Biomasa ještě  větší zájem, než tomu bylo v uplynulých letech.  Rozhodnutí povýšit a zviditelnit toto téma na úroveň samostatného veletrhu bylo tedy určitě správné. Mnozí z nás si  neuvědomují, že záležitosti biomasy nalezneme ve většině oborů lidské činností.  Očima vystavovatelů, tedy odborných firem, je zřejmé, že toto téma bude v příštích letech jedním z nejzajímavějších a nejperspektivnějších oborů lesního a zemědělského odvětví, poptávka po něm totiž neustále roste. Návštěvník na veletrhu nalezne vše od technologií zpracování bioenergetických surovin až po zařízení na jejich spotřebu. Důležité jsou seriózní a odborné informace a těmi bude veletrh doslova nabitý.

Součástí výstavy jsou i praktické ukázky technologií zpracování biomasy, co konkrétního bude k vidění?
Praktické ukázky budou zaměřeny převážně na výrobu energetické štěpky. K vidění bude to nejmodernější, co v současné době  pro tuto specifickou výrobu existuje. Své stroje  předvedou   hlavní světoví výrobci. Návštěvník zde na jednom místě v krátkém časovém horizontu porovná detaily jednotlivých technologií .  Pořizujete –li štěpkovač, pak přijďte a budete na tom správném místě. Navíc laický návštěvník se seznámí s něčím, co běžně neuvidí.

Další významnou částí výstavy je přednáškové fórum, na jaké témata se zaměří v oblasti využívání lesní biomasy?
Přednáškové fórum  bude věnováno podpoře  regionálního využívání obnovitelných energetických zdrojů.  V okamžiku, kdy se bavíme o výhodách regionálního využívání, přecházíme na pozitiva regionální energetické  nezávislosti či alespoň na téma snížení  závislosti na mimoregionálních energiích.  Tyto záležitosti nám tradičně přijedou osvětlit i odborníci ze zahraničí a návštěvníkům budou prezentovány konkrétní žijíci (zdravé funkční) regionální projekty.  Přemýšlíte o biokotelně  na štěpku?  Přijďte si poslechnout příběh od vzniku záměru, přes výstavbu až po dnešní každodenní provoz.  Nebo uvažujete o založení plantáže  rychlerostoucích dřevin? Na veletrhu si zkonzultujete vaše představy a plány.

Vaším oborem je lesní biomasa, jak vidíte potenciál rozvoje využívání obnovitelných zdrojů z lesa v českém prostředí? (Jsme na začátku a čeká nás mohutný rozvoj využívání tohoto zdroje nebo spíš jen nepatrný pozvolný nárůst).
Potenciál rozvoje využívání lesní biomasy vidím nemalý. Hlavně zde musíme vnímat jeho regionální hodnotu.  Pokud  tento materiál od přírody roztroušený po celém území České republiky znehodnotím nelogickými  náklady na dopravu z jedné strany země na druhou, pak vznikne palivo ekonomicky (cenově) nezajímavé., a to je špatně. Pokud máme biopalivo, jak se říká za chalupou, pak dopravní náklady  jsou minimalizovány a nehrají takovou dominantní roli. A to je ta správná cesta, která otvírá větší a efektivnější možnosti využívání lesní biomasy.

Kdo je a bude hlavním spotřebitelem lesní biomasy, jsou to domácnosti, které si pořídí kotle na biomasu nebo spíš obce a regiony?
Spotřebitelé lesní biomasy budou  jak domácnosti, firmy i obce. Lesní biomasa má více podob co do druhu biopaliv. Hlavními zástupci jsou dřevěná polena, štěpka (drcené nebo naštěpované dřevo), pelety.  Tyto formy si přímo nekonkurují. Příklad: mám rodinný dům, jsem v penzi, mohu si denně přikládat, šetřím a pak je pro mne vhodný například zplynovací kotel na dřevo (polena).
Druhý příklad: mám rodinný dům, přes týden jsem nepravidelně  doma, potřebuji automatické vytápění, pak ideální je kotel např. na dřevěné pelety. Cenově jsem o něco výše než u kusového paliva, ale to je cena za automatické vytápění na úrovni topení plynem.
Třetí příklad: bydlím v bytě, jsem odkázaný na centrální vytápění a tedy za mne rozhoduje  dodavatel tepla, což jsou  soukromé firmy nebo  často přímo obce.  V  tomto případě je  možno uvažovat o kotelně na  štěpku. Důležité je tedy řešit vždy konkrétní možnosti.

 

www.Tretiruka.cz - mediální partner veletru