Více času na podstatné

NZÚ bilancuje: 21 tisíc zájemců, proplaceno 1,2 miliardy korun na stavby

29.12.2016 10:43

Za tři roky fungování programu Nová zelená úsporám (NZÚ) podali zájemci přes 21 tisíc žádostí o dotaci. Vyplaceno jim bylo už přes 1,2 miliardy korun. Úspory v konečné spotřebě energie u rodinných domů vykazují 861 TJ na poskytnutou 1 miliardu korun.

V programu již byly otevřeny tři výzvy pro majitele rodinných domů a tři pro majitele či stavitele bytových domů s tím, že příjem žádostí ve třetí výzvě pro bytové domy začne v lednu 2017. Celkem bylo v programu přijato více než 21 tisíc žádostí s požadovanou podporou téměř 4,9 miliardy korun, jak ukazuje tabulka níže. Z těchto žádostí bylo více než 18 tisíc schváleno. Dotace byla vyplacena více než 9 tisícům projektů a to v celkové výši přes 1,2 miliardy korun.

V oblasti rodinných domů je největší zájem o dotace na zateplení, a to jak v počtu podaných žádostí, tak co se výše požadované dotace týče. V těsném závěsu následují žádosti o výměnu zdroje tepla a instalaci solárních systémů. Již tradičně nejvíce žádostí pochází z Moravskoslezského, Středočeského a Jihomoravského kraje. Průběžný příjem žádostí i jejich rychlá administrace přispěly ke zrychlení vyplácení podpory. Jen v letošním roce byla proplacena dotace u více než 5 850 projektů ve výši přesahující jednu miliardu korun. Celkem bylo v programu 9 tisícům žadatelům vyplaceno více než 1,2 miliardy korun.

 

NZÚ  v roce 2017

Již 9. ledna 2017 startuje příjem žádostí o dotaci na výstavbu nízkoenergetických bytových domů. „Touto podporou chceme motivovat stavebníky k výstavbě energeticky úsporných bytových domů, kterých je v České republice zatím stále málo,“ komentuje ministr životního prostředí Richard Brabec.

Nabídka podpory se také rozšíří o opatření o výstavbu zelených střech a využívání tepla z odpadních vod. „Výstavbu zelených střech a využívání tepla z odpadních vod nově podporujeme současně se zateplením jak u stávajících rodinných domů, tak u nových rodinných a bytových domů s velmi nízkou energetickou náročností," vysvětluje ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman.

Úprava podmínek se dotkne i podpory solárních systémů, které nově umožňují dotovat využití fotovoltaických střešních krytin nebo fasádních systémů tam, kde není optimální volit standardní FV panely.

I v roce 2017 bude SFŽP ČR pořádat ve spolupráci s úřady místních samospráv semináře pro žadatele či zájemce o dotaci z programu. Odborníci z Fondu budou k dispozici i na výstavách a veletrzích po celé republice.

 

NZÚ a úspory energie

Úspory v konečné spotřebě energie u rodinných domů vykazují 861 TJ na poskytnutou 1 miliardu korun z programu Nová zelená úsporám. Program je financován z výnosů z emisních povolenek, s nimiž ČR obchoduje na evropském trhu. O výnosy z prodeje se rovným dílem dělí program Nová zelená úsporám a Ministerstvu průmyslu a obchodu.

 

 

Dokument ke stažení: