Více času na podstatné

Obamům plán boje se změnami klimatu chce průmysl napadnout u soudu

04.08.2015 09:11

Americký prezident Barack Obama představil dosud nejpřísnější opatření v boji s klimatickými změnami. Do roku 2030 má v USA dojít k poklesu emisí oxidu uhličitého (CO2) o 32 procent. Svůj plán Obama nazval "nejdůležitějším krokem", který kdy Spojené státy přijaly v boji se změnami klimatu. Jak americký prezident dodal, nezná větší hrozbu "pro naši budoucnost a budoucí generace", než jsou právě klimatické změny.

Ve svém projevu americký vůdce zmínil některé dopady globálního oteplování, jako jsou například mnohem větší sucha či silnější bouře.

Průmyslníci a další oponenti plánu se již nechali slyšet, že hodlají vládou stanovenou redukci vypouštění škodlivin napadnout u soudů a dosáhnout odložení její platnosti do doby, než budou soudní pře ukončeny.

Spojené státy patří k největším znečišťovatelům ovzduší na planetě a v minulosti se odmítaly připojit k závazkům stanoveným na mezinárodních klimatických konferencích. Obama si však boj s klimatickými změnami stanovil za jednu z priorit druhého prezidentského období a postavil se po bok zemí Evropské unie, které zavádějí podobná opatření.

 

Zdroj: ČTK