Více času na podstatné

Odpadní teplo krokové pece využijí k vytápění, investice se má vrátit do pěti let

22.08.2017 10:42

Pro ohřev teplé vody a vytápění části budov v areálu podniku využije od příštího roku společnost VÚHŽ z Dobré odpadní teplo z krokové pece. Dceřiná firma Třineckých železáren připravila investiční projekt využití spalinového výměníku v celkové hodnotě dvou milionů korun. Díky němu dojde k významným úsporám energie, a tedy snížení negativních dopadů na životní prostředí.

„Díky pořízení spalinového výměníku dojde ke snížení nákladů na vytápění a ohřev teplé užitkové vody. Předpokládaná návratnost této investice je do pěti let,“ uvedl ředitel VÚHŽ Karel Rojko. Investiční akce proběhne v nejbližších měsících.

Krokovou pec o výkonu 1 500 kW využívá firma na provozu válcovny, jako vstupní palivo slouží zemní plyn. „Pec slouží pro ohřev studené vsázky, která je následně zavedena do válcovací stolice, kde jsou tvarovány profily. Materiál pro válcování je ohříván ze studeného stavu, tzn. z venkovní teploty na teplotu zhruba 1100 °C,“ vysvětluje Karel Rojko.

Ohřev probíhá v průchozí komoře s šesti hořáky, kde se teplota spalin pohybuje kolem 1 200 °C. Spaliny jsou pak vedeny dále o teplotě okolo 700 °C do rekuperátoru, který předehřívá spalovací vzduch. Z rekuperátoru jsou spaliny o teplotě okolo 350 °C vedeny kouřovodem do komína. „Vzhledem k vysoké teplotě spalin je žádoucí využití odpadního tepla v teplovodním výměníku, kdy na kouřovodu bude nainstalována odbočka s uzavírací klapkou, přes kterou budou proudit spaliny a předávat teplo do trubkového spalinového výměníku o výkonu 140 kW,“ doplňuje ředitel VÚHŽ. Výměník bude využívat spaliny krokové pece k předehřevu vody pro teplou užitkovou vodu a vytápění části budov v areálu.

Společnost VÚHŽ je od roku 2007 stoprocentní dceřinou společností Třineckých železáren. Kromě obrábění kovů a povlakování se VÚHŽ zaměřuje také na výrobu speciálních válcovaných profilů, odstředivě litých odlitků a malosériových zařízení pro slévárenské a ocelárenské provozy. Má také vlastní akreditované laboratoře a zkušebny. Společnost dnes vyváží přibližně šedesát procent své produkce a výrobky směřují například do Rakouska, Německa, Itálie, Belgie, Slovenska, Indie, Číny nebo USA.