Více času na podstatné

Parlament přijal revidovaný právní předpis o zlepšení kvality ovzduší

24.04.2024 21:06

Cílem právního předpisu je snížit znečištění ovzduší v EU v zájmu čistého a zdravého životního prostředí pro občany a dosažení vize EU pro nulové znečištění ovzduší do roku 2050.

Parlament ve středu schválil předběžnou politickou dohodu s členskými o nových opatřeních ke zlepšení kvality ovzduší v EU, aby již nebylo škodlivé pro lidské zdraví, přírodní ekosystémy a biologickou rozmanitost, a to 381 hlasy (225 bylo proti a 17 se zdrželo hlasování).

Nová pravidla stanoví přísnější limity a cílové hodnoty pro rok 2030 pro několik znečišťujících látek s vážným dopadem na lidské zdraví, včetně částic z průmyslu (PM2,5, PM10), NO2 (oxidu dusičitého) a SO2 (oxidu siřičitého). Členské státy mohou za určitých podmínek požádat o posunutí termínu roku 2030 až o deset let.

Osoby postižené znečištěním ovzduší podat žalobu v případě, že nová pravidla nebudou dodržována, a budou mít nárok na odškodnění, pokud bylo poškozeno jejich zdraví.

Ve městech bude také zřízeno více míst odběru vzorků a v současnosti roztříštěné indexy kvality ovzduší v celé EU budou srovnatelné, jasné a veřejně dostupné.

Více informací o nových pravidlech si můžete přečíst v tiskové zprávě po uzavření předběžné dohody s Radou. Tisková konference se zpravodajem je naplánována na středu 24. dubna od 14:00.

Prohlášení zpravodaje

Zpravodaj Javi López (S&D, ES) uvedl: „Aktualizací norem kvality ovzduší, z nichž některé byly stanoveny již před téměř dvaceti lety, se znečištění v celé EU sníží na polovinu, čímž se otevře cesta ke zdravější a udržitelnější budoucnosti. Díky Parlamentu aktualizovaná pravidla zlepšují monitorování kvality ovzduší a účinněji chrání zranitelné skupiny. Dnešní den je významným vítězstvím v našem trvalém závazku zajistit bezpečnější a čistší životní prostředí pro všechny Evropany.“

Další postup

Právní předpis nyní musí schválit také Rada, poté bude zveřejněn v Úředním věstníku EU a po 20 dnech vstoupí v platnost. Členské státy budou mít následně dva roky na zahájení uplatňování nových pravidel.

Souvislosti

Znečištění ovzduší je v EU stále nejčastější environmentální příčinou předčasných úmrtí - ročně na něj zemře přibližně 300 000 lidí. Zde se dozvíte, jak čistý je vzduch v evropských městech.

Revizi pravidel EU pro kvalitu ovzduší s ambicióznějšími cíli pro rok 2030, aby bylo dosaženo cíle nulového znečištění do roku 2050 v souladu s akčním plánem pro nulové znečištění, představila Komise v říjnu 2022.

Přijetím tohoto právního předpisu Parlament reaguje na očekávání občanů týkající se znečištění a „zelenějších“ měst s nižšími emisemi, jakož i zvyšování povědomí poskytováním pravidelně aktualizovaných informací o znečištění, jak je vyjádřeno v návrzích 2, 4 a 6 závěrů Konference o budoucnosti Evropy.