Více času na podstatné

Plyn je strategická součást energetického mixu ČR

15.05.2014 09:59

Plyn zůstává nadále důležitou součástí národního energetického mixu České republiky. Aktualizovaná státní energetická koncepce klade důraz na tyto hlavní cíle: Bezpečnost dodávek energie, konkurenceschopnost a udržitelnost," uvedl v úterý v Praze na konferenci ´Energetická bezpečnost Evropy v kontextu rusko—ukrajinského konfliktu´ ředitel sekce energetiky MPO Pavel Gebauer.

"Bezpečnost znamená zajištění nezbytných dodávek energie pro spotřebitele i při změně vnějších podmínek. Konkurenceschopnost zaručuje srovnatelné ceny energií s dalšími zeměmi regionu. A udržitelnost je, že struktura energetiky zůstává dlouhodobě udržitelná jak z pohledu životního prostředí, tak i finančních možností," vysvětlil ředitel Gebauer.

V oblasti zemního plynu je Česká republika téměř plně závislá na dovozu. Největší objem zemního plynu, přibližně 65 procent ročního dovozu, což představuje 5,5 mld. m3 zemního plynu, je v současné době na tuzemský trh dovážen z Ruské federace a to tranzitem přes území Ukrajiny a Slovenska. Kolem 34 procent ročního dovozu je do ČR dováženo z EU a jedno procento z Norska.

 

 

Zdroj: MPO