Více času na podstatné

Podniky žádají o svolání mimořádného zasedání Poslanecké sněmovny kvůli energetickému zákonu

14.10.2014 16:44

Představitelé Hospodářské komory České republiky a Svazu průmyslu a dopravy České republiky se obrátili na vládu ČR se společnou žádostí o urychlené projednání vládní novely energetického zákona a to v listopadu 2014. Důvodem pro svolání mimořádného zasedání je nezbytnost zahájit finální část legislativního procesu zákona, aby byla minimalizována možnost zásahu ze strany Evropské komise kvůli neplnění závazků, jež Česká republika vůči Evropské komisi učinila, respektive předejít návazným enormním ekonomickým škodám.

U novelizací zákona č. 458/2000 Sb. (energetický zákon) a zákona č. 165/2012 Sb. (POZE) jde jednak o potřebu stihnout časový rámec závazku, který Česká republika dala Evropské komisi v rámci notifikace POZE letos v červnu, a jednak o nutnost zajistit uvedení navrhovaných změn – ať již budou jakékoliv - do praxe alespoň s minimálním potřebným časovým předstihem tak, aby byly funkční a efektivní.

Připomínáme, že novelu energetického zákona schválila minulý týden Legislativní rada vlády a tento týden, tedy zítra, se bude novelou zabývat samotná vláda.