Více času na podstatné

Podrobnosti k čerpání dotací z německého investičního programu, čas máte jen do konce března!

17.02.2015 10:58

NOVÉ DOTACE! České firmy mohou získat z Německa finanční příspěvek na své investice do projektů vedoucích ke zlepšení životního prostředí. Možnosti financování z prostředků německého Investičního programu pro životní prostředí představilo MŽP na konci ledna. Nyní ministerstvo zveřejnilo cíle projektu a podmínky pro získání dotace.

Německé Spolkové ministerstvo životního prostředí (BMUB), ochrany přírody, výstavby a bezpečnosti reaktorů podporuje v rámci Investičního programu pro životní prostředí v zahraničí již od roku 1990 projekty se zaměřením na zlepšení životního prostředí v zemích střední a východní Evropy. Podporu mohou získat pilotní projekty z oblasti ochrany životního prostředí, které mají přímý přeshraniční vliv na Německo nebo se zaměřují na zlepšení ochrany klimatu.

Program v první řadě sleduje společné ekologické cíle, nikoli zlepšování infrastruktury, na něž se zaměřují např. programy EU. Projekty mají dosáhnout především následujících cílů: přenos zkušeností pro účinnou ochranu životního prostředí a klimatu v rámci rozvíjení česko-německé spolupráce; multiplikační efekt díky modelovým úsporným a inovativním řešením přinášejících zlepšení ochrany životního prostředí (tzv. „majákové projekty“); demonstrování praktické způsobilosti a výkonnosti nových zařízení či postupů a nebo posílení pozitivního vnímání ochrany životního prostředí. Další informace jsou k dispozici v prezentaci BMUB či přímo na stránkách BMUB.

 

Německá strana bude podle Jany Taušové z tiskového oddělení MŽP posuzovat každý projekt individuálně. "Jako orientační hodnotu pro získání podpory lze uvést investice od výše 100 000 eur (2,8 milionu korun). V případě, že německá strana vyhodnotí projekty jako cennou investici pro životní prostředí, mají šanci na úspěch i projekty pod touto hranicí," řekla ČTK Taušová. Příklady projektů, na něž německá strana už v minulosti přispěla významnými částkami:

 

  • Čistírna odpadních vod Děčín (9,8 mil. DM)
  • Snížení znečištění odpadních vod Spolku pro chemickou a hutní výrobu, a. s. Ústí nad Labem způsobeného organicky vázanými halogeny (3 mil. DM)
  • Ekologická výroba tepla a elektřiny v Chebu formou zvýhodněných půjček (půjčka 17,46 mil. DM, účel. dotace 1,2 mil. DM, dotace na snížení úrokové sazby 4,16 mil. DM)
  • Obnova stanic na měření jakosti vody v Obříství a Zelčíně, jakož i ústřední laboratoře v Praze (1 mil. eur)
  • Rekonstrukce a modernizace čistíren odpadních vod Most-Chánov a Teplice (dotace 4,82 mil. eur)
  • Fondy pro ochranu ovzduší - podpora ekologických spalovacích zdrojů (úvěr 5 mil. eur, výsledný příspěvek na úvěr zhruba 119 000 eur)

 

Zdroj: ČTK

 

Investoři se musí s návrhy svých projektů obrátit nejdříve na Ministerstvo životního prostředí ČR, které po předběžném zhodnocení projektu zašle písemnou žádost o dotaci na BMUB. O poskytnutí dotace rozhoduje BMUB na základě ekologicko-politických aspektů a rozpočtových prostředků, které jsou k tomu vyčleněny. Projekty jsou dále zaštiťovány německou bankovní skupinou KfW, která projekty prověřuje a sleduje jejich realizaci.

Podpora je poskytována formou příspěvků na úroky z úvěrů nebo formou příspěvků na investice. Předpokladem je přiměřená účast investora. Výše podpory vždy závisí na individuální charakteristice projektu. Podle právní úpravy veřejné podpory v EU mohou získat firmy v závislosti na velikosti maximální investiční podporu mezi 40 a 60 % nákladů na investici do životního prostředí.

Jako pomůcka pro podání žádosti poslouží návod a kontrolní seznam. Pro realizaci projektu budou uzavřeny smlouvy mezi příjemcem dotace, KfW a hlavním dodavatelem. V případě úvěrového financování s příspěvkem na úroky bude navíc uzavřena smlouva o poskytnutí úvěru se zprostředkující bankou. Další informace naleznete v prezentaci KfW.

 

Harmonogram pro rok 2015:

  • 31. březen 2015: Termín pro podání žádosti na MŽP
  • Polovina dubna 2015: Předání předběžného hodnocení projektu na BMUB
  • Polovina května 2015: Společný výběr projektů (MŽP a BMUB) pro hlubší evaluaci bankou KfW
  • Konec května 2015: MŽP oznámí žadatelům, zda byl projekt přijat k hlubší evaluaci bankou KfW
  • cca od září 2015: Rozhodnutí BMUB o udělení financování na základě návrhu KfW
  • následně: podpis dotační smlouvy a zahájení projektu
  • Žádosti o dotace bude možné podat i po 31. březnu 2015, nebude však možné zaručit dodržení tohoto časového harmonogramu.

 

Kontaktní osoba pro další informace a podání žádosti:
M.A. Karolina Zázvorková, MSc
Email: karolina.zazvorkova@mzp.cz
Tel: + 420 267 122 071

 

Související článek:

Podniky budou moci získat dotace z německého Investičního programu (28.1.2015)

 

 

Zdroj: MŽP