Více času na podstatné

Poslanci přijali pravidla k omezení negativního dopadu podniků na lidi a planetu

24.04.2024 21:08

Ve středu Parlament s konečnou platností schválil nová pravidla, která podnikům ukládají povinnost zmírňovat negativní dopad jejich činnosti na lidská práva a životní prostředí.

Evropský parlament schválil 374 hlasy (235 bylo proti a 19 se zdrželo hlasování) novou směrnici o náležité péči předběžně dohodnutou s Radou. Podniky a jejich partneři v předcházející či následující fázi dodavatelského, výrobního i distribučního řetězce tak budou mít povinnost snížit či zcela eliminovat svůj nepříznivý dopad na lidská práva a životní prostředí a předcházet mu. To se týká otroctví, dětské práce, vykořisťování pracovníků, ohrožování biologické rozmanitosti, znečištění a ničení přírodního dědictví.

Přístup založený na posouzení rizik a plán transformace

Pravidla se budou vztahovat na společnosti v EU a mateřské společnosti s více než 1 000 zaměstnanci a celosvětovým obratem vyšším než 450 milionů eur. Budou se rovněž vztahovat na společnosti s franšízovými nebo licenčními smlouvami v EU zajišťujícími společnou firemní identitu s celosvětovým obratem vyšším než 80 milionů eur, pokud bylo alespoň 22,5 milionu eur získáno z licenčních poplatků. Vztahovat se bude i na společnosti mimo EU, mateřské společnosti a společnosti s franšízovými nebo licenčními dohodami v EU, které dosáhnou stejných prahových hodnot obratu v EU.

Tyto podniky budou muset začlenit náležitou péči do svých politik, odpovídajícím způsobem investovat, usilovat o smluvní záruky od svých partnerů, zlepšit svůj obchodní plán či podporovat malé a středně velké obchodní partnery. Musí rovněž přijmout transformační plán, aby byl jejich obchodní model slučitelný s mezní hodnotou globálního oteplování 1,5 °C stanovenou Pařížskou dohodou.

Pokuty a odškodnění obětí

Členské státy budou podniky podrobně informovat o jejich povinnostech náležité péče prostřednictvím praktických online portálů, na kterých budou zveřejňovat pokyny od Komise. Rovněž zřídí nebo určí orgán dohledu, který bude vyšetřovat podniky, které předpisy nedodržují, a ukládat jim sankce. K těm patří jak zveřejňování prohřešků, tak i pokuty až do výše 5 % čistého celosvětového obratu společností.

Komise zřídí evropskou síť orgánů dohledu, která bude podporovat spolupráci a umožní výměnu osvědčených postupů. Společnosti budou odpovědné za škody způsobené nedodržováním povinností náležité péče a budou muset plně odškodnit oběti.

Další postup

Nyní musí směrnici formálně schválit i Rada, aby mohla být podepsána a vyhlášena v Úředním věstníku. V platnost vstoupí o dvacet dní později. Členské státy budou mít dva roky na to, aby ji promítly do svého vnitrostátního práva.

Nová pravidla (s výjimkou informačních povinností) se budou postupně uplatňovat na společnosti v EU (a společnosti mimo EU, které dosáhnou stejných prahových hodnot obratu v EU):

  • od roku 2027 na podniky s více než 5000 zaměstnanci a celosvětovým obratem nad 1500 milionů eur;
  • od roku 2028 na podniky s více než 3000 zaměstnanci a celosvětovým obratem nad 900 milionů eur;
  • od roku 2029 na všechny zbývající společnosti, které spadají do oblasti působnosti směrnice (včetně těch s více než 1000 zaměstnanci a celosvětovým obratem nad 450 milionů eur).

Souvislosti

Parlament opakovaně vyzval k větší odpovědnosti podniků a k zavedení závazných právních předpisů týkajících se náležité péče. Návrh směrnice, který Komise předložila dne 23. února 2022, doplňuje další stávající a připravované legislativní akty, jako je nařízení o odlesňování, nařízení o nerostných surovinách z oblastí konfliktu a nařízení o zákazu produktů pocházejících z nucené práce. Přijetím tohoto právního předpisu Parlament reaguje na očekávání občanů týkající se udržitelné spotřeby vyjádřená v návrhu 5(13) závěrů Konference o budoucnosti Evropy a posiluje etický rozměr obchodu v souladu s návrhy 19(2) a 19(3) a model udržitelného růstu zmíněný v návrhu 11(1) a 11(8).