Více času na podstatné

Pouze 130 korunový poplatek za komunální odpad

14.08.2017 07:30

Šitbořice na Břeclavsku dokazují, že poplatek za komunální odpad nemusí příliš zatěžovat rodinný rozpočet, pouze stačí aby byl správně nastaven celý systém. Obyvatelé obce jsou pozitivně motivováni k třídění, kdy je produkce odpadu každé domácnosti monitorována a ta je pak individuálně bonifikována slevou na poplatcích za odpad.

 

Svážené pytle s tříděným odpadem jsou po svozu brigádníky identifikovány pomocí čárkových kódů, váženy a je hodnocena i kvalita vytříděných surovin. Celkově v obci třídí již 95 % obyvatel, kteří mohou online sledovat kolik čeho vytřídí.

 

Díky realizaci řady opatření se podařilo o polovinu snížit množství produkovaného směsného odpadu na úctyhodných 124 kg na obyvatele za rok. U nejaktivnějších obyvatel se pak poplatek za odpad pohybuje na úrovni 130 Kč za rok. Finanční prostředky obce jsou šetřeny i díky nízké frekvenci svozu směsného odpadu, a to jedenkrát za tři týdny. Tomu přispěly zdarma rozdané kompostéry, kdy bylo zjištěno že bioodpad tvořil až 40 % obsahu sběrné nádoby. Více ZDE.

 

Zdroj: iDNES.cz