Více času na podstatné

Poznejte metodu ukládání CO2 pod zem, vědci vytvořili model úložiště

07.11.2015 08:45

Jaké jsou možnosti snižování emisí a jak může zmírnit vypouštění CO2 do ovzduší metoda jeho zachycování a ukládání představí nová interaktivní výstava Vraťme CO2 pod zem. Cílem výstavy je seznámit veřejnost s výhodami a riziky této technologie a s možnostmi jejího uplatnění v rámci České republiky.

Součástí výstavy s podtitulem Skleníkový plyn a jeho ukládání v horninách bude model úložiště oxidu uhličitého. „Expozice je navržená jako iluze geologického rezervoáru, tedy horninové vrstvy vhodné pro ukládání oxidu uhličitého. Vtáhne člověka až dva a půl kilometru pod zemský povrch a návštěvník jí může procházet a postupně objevovat a dozvídat se informace o problematice geologického ukládání CO2,“ uvedli autoři expozice architekti Darina a Jan Havlík z ateliéru Havlík architekti.

Technologie zachycování a ukládání CO2, anglicky Carbon Capture & Storage (CCS), spočívá v tom, že se emise u velkých zdrojů znečištění, jako jsou elektrárny, zachytí a před vypuštěním do ovzduší se z nich oddělí oxid uhličitý. Plyn je následně zchlazen a stlačen do kapalné formy. Pak je přepraven na vybrané úložiště, kde se vtlačí hluboko pod zem. Cílem výstavy je seznámit veřejnost s výhodami a riziky této technologie a s možnostmi jejího uplatnění v rámci České republiky. „Metodu CCS, která může ke snížení emisí přispět, již používají a dále rozvíjejí například v Norsku či Spojených státech amerických,“ doplnil děkan Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity Jaromír Leichmann.

Součástí výstavy bude také nové video ukazující historický vývoj klimatu planety Země, koloběh CO2 v přírodě a to, jak jej ovlivňuje člověk. Představí také způsoby omezování emisí oxidu uhličitého a technologii CCS. Další informace k projektu jsou k dispozici na webových stránkách shake.sci.muni.cz.

Návštěva dočasné expozice, která potrvá do dubna roku 2016, je součástí vstupného do zábavního vědeckého centra VIDA!. Otevírací dobu i cenu vstupného najdete na www.vida.cz.