Více času na podstatné

Praha je druhou zastávkou Maroše Šefčoviče na Energy Union Tour, zúčastní se i Evropského jaderného fóra

25.05.2015 09:09

Maroš Šefčovič přicestuje do Prahy v rámci nedávno zahájené „Energy Union Tour“ – série návštěv členských států Evropské unie, jejichž cílem je osobně představit plán na vytvoření energetické unie a získat stanoviska vlád, národních parlamentů a dalších relevantních organizací a skupin, jako jsou sociální partneři, zástupci podnikatelské sféry či neziskových organizací.

Na úvod svého pracovního programu se v úterý ráno místopředseda Evropské komise setká s poslanci a senátory Parlamentu České republiky, kteří jsou členy senátních a sněmovních výborů a podvýborů zabývajících se evropskými záležitostmi a energetikou.

Následovat budou dopolední bilaterální jednání s předsedy obou komor – nejprve s předsedou Senátu Milanem Štěchem a následně s předsedou Poslanecké sněmovny Janem Hamáčkem.

Na pracovním obědě, který s podtitulem „Energetická unie – cesta k energetické účinnosti a úsporám?“ pořádá nezisková společnost Prague Twenty, se Maroš Šefovič setká s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem a promluví s významnými představiteli odvětví energetiky v České republice.

Na závěr své návštěvy České republiky se Maroš Šefčovič od 14:00 zúčastní zahájení 10. ročníku Evropského jaderného fóra, v jehož úvodní části vystoupí s projevem spolu s předsedy vlád České republiky a Slovenské republiky Bohuslavem Sobotkou a Robertem Ficem a následně se zúčastní společné tiskové konference.

U příležitosti chystané cesty Maroš Šefčovič uvedl: „Hlavní záměr projektu energetické unie jsem v České republice představil již během své předchozí návštěvy letos v dubnu. Nyní přijíždím hovořit nejen o konkrétních a hmatatelných přínosech tohoto návrhu. Chtěl bych jednat i o obtížích, před kterými na cestě k energetické unii stojí EU jako celek i jednotlivé členské státy.“ 

Maroš Šefčovič je slovenské národnosti a členem Evropské komise je od roku 2009. V současné Komisi předsedy J.-C. Junckera má funkci místopředsedy odpovědného za energetickou unii.

 

Další informace: