Více času na podstatné

Praha zveřejnila návrh Metropolitního plánu

27.11.2017 12:34

Od pondělí 27. listopadu se veřejnost může seznámit s novou verzí návrhu Metropolitního plánu, nového územního plánu pro Prahu. Nově do něj byla zapracována výšková regulace budov a zvýšena hranice možného přírůstku obyvatel. Nyní plán prochází vyhodnocením vlivu na udržitelný rozvoj (SEA). Projednávání plánu by mělo začít na jaře 2018.

Mezi hlavní cíle Metropolitního plánu patří zamezení rozšiřování zástavby o krajiny na periferii města. Namísto toho se prosazuje, aby se nové budovy stavěly v transformačních územích – na místě starých továren či již nepoužívaných nádraží. Plán má též přinést například celoplošnou výškovou regulaci zástavby. Výškové budovy tak již nebudou moci vznikat jako nahodilé solitéry. Plán navrhuje umožnit stavbu výškových budov jen v několika vybraných oblastech. Druhá změna se týká kapacity plánu. Ta se zvýšila a hypoteticky tam není místo pro 400.000, ale pro 600.000 lidí.

Metropolitní plán navrhuje pravidla rozvoje Prahy na příštích patnáct až dvacet let. Nový územní plán vzniká od roku 2012 a platit by měl nejpozději od roku 2023. Na jaře 2018 by měl započít proces veřejného projednání, jehož se vedle různých úřadů a odborných institucí mohou účastnit i občané. Délka projednávání bude záviset na množství připomínek, které k návrhu přijdou. Jejich počet se dá odhadnout na několik tisíc.

Na webových stránkách si lidé najdou prohlížeč jednotlivých výkresů. Pod ně je možné pro lepší orientaci spustit ortofotomapu. Jsou tam také všechny dokumenty ke stažení, včetně jejich odůvodnění. Zájemci na webu najdou harmonogram přípravy plánu či odpovědi na nejčastější dotazy.

Kompletní návrh plánu je zveřejněn na plan.iprpraha.cz.