Více času na podstatné

Přechod na obnovitelné zdroje ztrácí tempo

19.12.2017 08:03

Přechod na obnovitelnou energii v Evropské unii sice pokračuje, ale v posledních dvou letech ztratil tempo. Podle nových odhadů Evropské agentury pro životní prostředí (EEA) představovaly obnovitelné zdroje 86% nových energetických kapacit v EU. Nicméně oproti roku 2015 podíl těchto zdrojů na energetickém mixu stoupl o pouhých 0,2 procentního bodu.

V případě Česka došlo v roce 2016 k meziročnímu růstu o 0,4 procentního bodu na 15,7 %, což nás řadí na 17. místo v rámci evropské osmadvacítky, přesně mezi Francii a Německo. Energetika Německa, tak často zmiňovaná kvůli důrazu na obnovitelné zdroje, zůstává závislá na konvenčních palivech. Podíl větrných, vodních a slunečních elektráren se meziročně zvýšil nepatrně ze 14,59 na 14,67 procenta.

Na čele aktuální statistiky se drží Švédsko s 54,2% podílem obnovitelných zdrojů. Na druhém místě je Finsko s podílem 39,7 %. Na opačném konci tabulku uzavírá Lucembursko s 5,2 procenta, těsně před ním se nachází Nizozemsko s 5,8 procenta.

Zpráva upozorňuje, že význam ekologicky šetrného získávání energie je nadále prioritou EU s tím, že celková spotřeba energie na kontinentu v uplynulých dvou letech rostla. Cílem evropské unie pro rok 2020 je získávat 20 procent energie z obnovitelných zdrojů. Na Česko přitom v rámci této strategie přijaté direktivou z roku 2009 připadá podíl 13 procent. Praha tak již má splněno.

 

Zajímavost: Globální poptávka po uhlí loni klesla o 1,9 procenta na 5,357 miliardy tun. Pokles tak zaznamenala druhý rok za sebou. Dolů ji tlačily nižší ceny plynu, růst produkce energie z obnovitelných zdrojů a rostoucí efektivita využívání energie. V příštích pěti letech poptávka po uhlí poroste v průměru o půl procenta ročně a v roce 2022 dosáhne 5,534 miliardy tun, předpovídá Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Spotřeba uhlí by měla růst v jihovýchodní Asii, Indii, Pákistánu a Bangladéši, zatímco v Evropě, Kanadě, Spojených státech a Číně by měla klesat. Podíl uhlí na celkové spotřebě energie by se měl do roku 2022 snížit na 26 procent z loňských 27 procent.

 

 

Další informace:

Renewables accounted for vast majority of new EU power capacity in 2016

 

 

Zdroj: EEA, EURO