Více času na podstatné

Přehled návrhů legislativních aktů, závazných opatření a komunikačních dokumentů EU doručených kanceláři senátu (životní prostředí a energetika)

19.11.2012 08:31

Přehled návrhů legislativních aktů, závazných opatření a komunikačních dokumentů EU doručených kanceláři senátu - oblast životního prostředí a energetiky (listopad 2012):

 

SDĚLENÍ(en)Komise Evropskému parlamentu, Radě a Evropskému hospodářskému a sociálnímu výboru a Výboru regionů - Priority energetické infrastruktury do roku 2020 a dále - Plán integrované evropské energetické soustavy

Sdělení se zabývá otázkou obnovy a rozšíření evropské energetické infrastruktury. Především se zaměřuje na vytvoření skutečně integrované soustavy založené na moderních technologiích plně podporujících dosahování cílů vnitřního trhu. Odhaduje se, že do energetické infrastruktury bude v následujících deseti letech nutné investovat až 500 miliard EUR, z čehož 200 mld. EUR bude potřeba pro přenosové soustavy. Dále Komise ve sdělení vytyčuje klíčové prioritní oblasti, mezi které řadí: pobřežní síť v Severním moři, propojení v jihozápadní Evropě, ve střední a jihovýchodní Evropě a dokončení baltického energetického trhu.

 

SDĚLENÍ(en)Komise Evropskému parlamentu, Radě, Evropskému hospodářskému a sociálnímu výboru a Výboru regionů - Energetika 2020: Strategie pro konkurenceschopnou, udržitelnou a bezpečnou energii

Sdělení představuje novou energetickou strategii EU na dalších deset let. Zaměřuje se na tři klíčové pilíře energetické politiky - konkurenceschopnost a udržitelnost doplněné o bezpečnost dodávek, na základě kterých si vytyčuje pět hlavních priorit: dosažení energeticky účinné Evropy; vybudování skutečně celoevropského integrovaného trhu s energiemi, posílení role spotřebitelů a dosažení nejvyšší možné úrovně bezpečnosti; upevnění a rozšíření poziceEU jako lídra v oblasti energetických technologií a inovací; a v neposlední řadě posílení vnější dimenzeenergetické politiky EU. K jednotlivým prioritám přiřazuje Komise nutné kroky a opatření pro jejich realizaci.

 

ZPRÁVA(cs)Komise Evropskému parlamentu, Radě a Evropskému hospodářskému a sociálnímu výboru: sledování emisí CO2z nových osobních automobilů v EU: údaje za rok 2009

Zpráva byla vypracována na základě údajů, které za rok 2009 poskytly všechny členské státy EU. Od roku 2010 je podávání zpráv na základě rozhodnutí č. 1753/2000/ES nahrazeno sledováním a hlášením podle nařízení (ES) č. 443/2009, jelikož se uvedené rozhodnutí tímto nařízením zrušuje. Průměrné emise CO2z nových osobních automobilů zaregistrovaných v Evropské unii v roce 2009 byly 145,7 g CO2/km. Představuje to snížení o 5,1 % oproti roku 2008, což je největší relativní pokles specifických emisí od zahájení systému sledování. V rámci ČR se hodnoty průměrných emisí pohybují od roku 2004 mezi hodnotou 154 a 155 g CO2/km.

 

ZPRÁVA(cs)Komise Evropskému parlamentu, Radě a Evropskému hospodářskému a sociálnímu výboru: Zpráva o pokroku v provádění integrovaného přístupu Společenství ke snižování emisí CO2z lehkých užitkových vozidel

V roce 2007 přijala Komise sdělení KOM(2007) 19, v němž představila novou obsáhlou strategii na snižování emisí oxidu uhličitého z nových automobilů a lehkých užitkových vozidel registrovaných v Evropské unii. Tato předkládaná zpráva obsahuje závěrečné hodnocení strategie před rokem 2007 a přezkum pokroku, jehož bylo dosaženo s ohledem na různé prvky strategie z roku 2007. Cílem strategie obsažené ve sdělení KOM(2007) 19 bylo splnit cíl Společenství v hodnotě 120 g CO2/km do roku 2012 prostřednictvím právního rámce. Přestože došlo k významnému snížení průměrných emisí CO2z nových osobních automobilů, zejména v letech 2008 a 2009, není pravděpodobně, že by se podařilo cíle strategie na rok 2012dosáhnout.