Více času na podstatné

Prezident podepsal "elektronovelu" odpadového zákona

13.08.2014 14:09

Prezident republiky Miloš Zeman dnes podepsal deset nových zákonů mezi kterými je i tzv. elektronovela zákona o odpadech. Novela zákona má zajistit transpozici evropské směrnice o odpadních elektrických a elektronických zařízeních (OEEZ), která vstoupila předloni v platnost. Lhůta pro transpozici této směrnice již uplynula dne 14. února 2014 a s Českou republikou bylo na konci letošního března zahájeno řízení o porušení Smlouvy kvůli včasnému neprovedení této směrnice.

„Přijetí předloženého vládního návrhu zákona je nezbytné za účelem splnění závazků, které pro ČR vyplývají z členství v Evropské unii. Registr míst zpětného odběru bude obsahovat adresy sběrných míst pro vysloužilé elektrické spotřebiče bez ohledu na jejich provozovatele, umožní tak rychlou orientaci občanům, kde vysloužilé elektrické spotřebiče odevzdat,“ vysvětlil před časem ministr Richard Brabec.

Novela se v dolní komoře Parlamentu ČR zviditelnila díky pozměňovacímu návrhu poslance Okleštky. V návrhu poslanec navrhoval od roku 2015 zavést pro obce povinnost zajišťovat tříděný sběr papíru, plastů, skla, kovů a biologicky rozložitelných odpadů. Od roku 2023 se mělo zakázat ukládat na skládky recyklovatelné a využitelné odpady a zejména neupravený směsný komunální odpad. Tomuto zákazu mělo předcházet postupné navýšení poplatků za skládkování těchto odpadů, od roku 2015 na 600 Kč a v roce 2020 až na 1000 Kč. Nakonec pozměňovací návrh nebyl schválen.

 

Novela zákona o odpadech - OEEZ mimo jiné zavádí:

  • novou úpravu definice výrobce elektrozařízení,
  • rozšíření povinnosti posledních prodejců odebírat použitá elektrozařízení,
  • navýšení minimální úrovně dalšího využití elektroodpadu,
  • zřízení centrálního registru míst zpětného odběru, který usnadní konečným uživatelům přístup k informacím o jim dostupných místech zpětného odběru elektrozařízení,
  • zjednodušení administrativní podoby Seznamu výrobců elektrozařízení,
  • větší hustotu míst zpětného odběru pro elektrozařízení pocházející z domácností.

Další novela zákona o odpadech na cestě
V polovině července poslanci projednali ve třetím čtení další novelu zákona o opadech (senátní návrh), která se prioritně zaměřoval na sběrny a výkupny odpadů. Po delší diskuzi poslanci ve druhém čtení načetli několik pozměňovacích návrhů. Nakonec byly schváleny návrhy, které zavádějí povinné třídění kovů a biologicky rozložitelného odpadu (BRO), omezují skládkování od roku 2024 a dále Ministerstvo zemědělství by se mělo podílet na prováděcích předpisech souvisejících právě s BRO. Tuto novelu projedná senát již na konci srpna - více k novele ZDE.

 

Vybraný přehled/cíle podepsaných novel zákonů:

  • Zákon ze dne 31. července 2014, kterým se mění zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 169/2013 Sb., kterým se mění zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 25/2008 Sb., o integrovaném registru znečišťování životního prostředí a integrovaném systému plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 56/2001 Sb., o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů.
  • Zákon ze dne 23. července 2014, kterým se mění zákon č. 416/2009 Sb., o urychlení výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktury, ve znění pozdějších předpisů. Cíl novely: dojde k navýšení maximálního bonusu u zemědělské a lesní půdy z dvojnásobku odhadní ceny na navýšení odhadní ceny až o patnáctinásobek. U stavebních pozemků a staveb nedochází ke změně výše bonusu, zůstává zachováno možné navýšení znalecky stanovené ceny až o 15 %, což odpovídá násobení této ceny koeficientem 1,15. U jiných než stavebních pozemků se tedy navrhuje navýšení až o šestnáctinásobek znalecky stanovené ceny.
  • Zákon ze dne 23. července 2014, kterým se mění zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů. Cílem legislativně technická úprava zákona - v příloze k zákonu č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění zákona č. 381/2009 Sb., se slovo „Kokořínsko“ nahrazuje slovy „Kokořínsko - Máchův kraj“ a slova „výnos MK ČSR čj. 6070/1976“ se nahrazují slovy „nařízení vlády č. … /2014 Sb.“.

 

Čtěte také:

Elektronizace přepravy nebezpečných odpadů bude pravděpodobně účinná od 1. ledna 2016