Více času na podstatné

Prezident podepsal novelu zákona EIA

24.02.2015 12:40

Prezident republiky Miloš Zeman podepsal dnes tyto tři zásadní zákony a to novelu zákona o posuzování vlivů na životní prostředí, novelu zákona o ochraně zemědělského půdního fondu a novelu zákona o veřejných zakázkách. Novely vrátil Senát poslancům s pozměňovacími návrhy, poslanci je tak museli projednat znovu.

Poslanecká sněmovna schválila novelu zákona EIA ve znění pozměňovacích návrhů Senátu. Ministr R. Brabec poslancům oznámil, že ministerstvo životního prostředí podporuje pozměňovací návrhy Senátu a dále informoval poslance, že Evropská komise s pozměňovacími návrhy Senátu souhlasí. Pozměňovací návrhy se týkaly nabití účinnosti (první den kalendářního měsíce následujícího po dni jeho vyhlášení) a odkladného účinku žalob. Doplnění podle Senátu umožní soudům žalobu nepřijmout v případech, pokud by měla "šikanózní" charakter. Vládní předloha původně počítala s tím, že už samotné podání žaloby na povolovací řízení mělo automaticky znamenat odklad pro výkon stavebního rozhodnutí.

Mezi hlavní novinky patří rozšíření účasti veřejnosti v procesu povolování záměrů a tzv. coherence stamp, který v navazujících řízeních (územním a stavebním) potvrdí, že nedošlo v průběhu řízení k tak závažným změnám projektu, které by měly významný negativní vliv na životní prostředí. Nově se stanovisko EIA stává závazné i pro další povolovací orgány a účastníci řízení mají možnost se odvolat i proti negativnímu závěru zjišťovacího řízení. Novela dále mění - vodní zákon a zákon o vodovodech a kanalizacích, stavební zákon, zákon IPPC a zákon o ochraně přírody a krajiny.