Více času na podstatné

PROCES EIA NENÍ NÁSTROJEM VETA, ALE POMOCNÍK, KTERÝ ŠETŘÍ NEJEN PENÍZE, ZAZNĚLO NA MEZINÁRODNÍ KONFERENCI O POSUZOVÁNÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

22.05.2013 08:25

Jaký je význam procesu EIA/SEA, tedy komplexní studie určující, jaký vliv bude mít konkrétní stavba nebo jiný projekt na obyvatelstvo a životní prostředí? To bylo nosné téma devátého ročníku mezinárodní konference, která se 14. a 15. května uskutečnila v ostravském Clarion Congress Hotelu.

Nad konferencí, kterou finančně podpořil Moravskoslezský kraj, převzal záštitu Daniel Havlík, náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje. Zúčastnili se jí odborníci na posuzování vlivů na životní prostředí, investoři, zástupci úřadů i odborná veřejnost.

O přínosech procesu EIA diskutovali na konkrétních příkladech velkých rozvojových koncepcí a projektů. Probírali například umístění komunikací v krajině, diskutovali o jejich vlivu na okolní přírodu, finančních nákladech a kompenzacích pro obyvatele. Zejména mimokrajské a zahraniční účastníky zajímal příspěvek o staré ekologické zátěži, tzv. ostravských lagunách, a úvaha, jak posouzení vlivů sanačních prací na životní prostředí mohlo vyloučit problémy, se kterými se dodnes město i Ostravané potýkají. Zaznělo i mnoho zajímavých příspěvků a diskusí například o možnostech využití evropských dotací v dalším programovacím období 2014 až 2020.

Účastníci konference se shodli na tom, že pokud se odstraní přehnané byrokratické postupy u běžných záměrů, je proces EIA významným pomocníkem při plánování i realizaci rozvojových projektů.

„Proces EIA není nástrojem práva veta, ale je prostředkem k hledání alternativního řešení záměru s nejmenšími negativními vlivy na životní prostředí. Jsem přesvědčen, že proces EIA je nástrojem, který může investorům ušetřit finanční prostředky i čas při včasném projednání jejich záměru v dané lokalitě nebo výběru vhodné technologie. A kvalitní projekt je pro region vždy přínosem a to nejen z pohledu životního prostředí, ale také sociálního i hospodářského. Náš region takové kvalitní projekty podporuje," uvedl ve svém příspěvku náměstek moravskoslezského hejtmana pro životní prostředí Daniel Havlík.