Více času na podstatné

Text projevu ministra životního prostředí Richarda Brabce na klimatické konferenci v Marakéši

16.11.2016 18:00

V Maroku právě vrcholí klimatický summit COP 22. Po více než týdenním vyjednávání delegací včera do Marakéše přijeli hlavy států a ministři, aby vstoupili do finální fáze vyjednávání. Zároveň v rámci plenárního zasedání každý stát deklaruje, jak plní své závazky např. v oblasti snižování emisí skleníkových plynů vůči Pařížské dohodě, která vstoupila v platnost 4. listopadu 2016.

Ministr životního prostředí Richard Brabec ve svém projevu za Českou republiku vyzdvihl závazek ČR ke snížení emisí skleníkových plynů o minimálně 40% oproti roku 1990 do roku 2030, kdy pomoci k naplnění tohoto závazku mají zejména opatření v oblasti energetiky, posilování energetické účinnosti například díky programu Nová zelená úsporám nebo OPŽP 2014-2020, opatření v zemědělství, dopravě.

 

Projev ministra Richarda Brabce:

Vážený pane prezidente, Vaše Excelence, dámy a pánové, význační delegáti,

Nejprve mi dovolte vyjádřit hlubokou vděčnost vládě a lidu Maroka a zejména Jeho Veličenstvu králi Muhammadu VI. za to, že hostí tuto konferenci o klimatu, a za vřelé přivítání v krásném historickém městě Marakéš. Oceňujeme vysoké nasazení a velké úsilí marockého předsednictví, díky kterému dosáhla Marakéšská konference takového úspěchu, jako klimatická konference konaná v tomto městě v roce 2001. Rád bych se také připojil k prohlášením EU a jejích členských států.

Přijetím Pařížské dohody loni v Paříži jsme dospěli k novému historickému milníku v globální snaze bojovat proti klimatickým změnám. Jsme rádi, že pozitivní naladění pařížské konference přetrvalo i po ní a díky němu dohoda vstoupila v platnost v brzkém termínu.

Česká republika ratifikaci Pařížské dohody ze strany EU plně podpořila, což nám pomohlo k dosažení prahové hodnoty pro vstup dohody v platnost. Na národní úrovni pracujeme na brzkém dokončení ratifikačního procesu Pařížské dohody s plným nasazením. Jsme pevně přesvědčeni, že Pařížská dohoda se stane klíčovým nástrojem ke zvládnutí problémů a hrozeb souvisejících se změnou klimatu a v tomto ohledu povede naše budoucí kroky a úsilí.

Společně s EU a jejími členskými státy jsme předložili ambiciózní závazek dále snížit emise skleníkových plynů do roku 2030 alespoň o 40 procent oproti roku 1990.

České republice se v současné době daří plnit své závazky podle Rámcové úmluvy, Kjótského protokolu i Pařížské dohody. Naše emise skleníkových plynů v roce 2014 byly 37 procent pod úrovní roku 1990.

Očekává se, že nová Politika ochrany klimatu ČR, která bude sloužit jako naše strategie rozvoje nízkouhlíkového hospodářství, bude přijata v březnu 2017. Tato politika navrhuje, aby byl stanoven dlouhodobý cíl snížit emise skleníkových plynů do roku 2050 o 80 procent a aby k dosažení tohoto cíle přispěla všechna klíčová hospodářská odvětví za pomoci konkrétních opatření. Kromě toho Česká republika investuje značné finanční prostředky do energetické účinnosti a zeleného topení v různých odvětvích včetně domácností i průmyslu. Celkový rozpočet pro tato opatření přesáhne 2 miliardy eur do roku 2020.
Zásadní součástí Politiky ochrany klimatu ČR je plánování adaptačních opatření. V roce 2015 naše vláda přijala komplexní Strategii přizpůsobení se změně klimatu.
Uvedená strategie bude realizována prostřednictvím národního akčního plánu adaptace na změnu klimatu, který je v současné době předložen vládě ke schválení.

Jsme si vědomi toho, že nejchudší a nejzranitelnější země jsou při řešení domácích klimatických problémů a rizik odkázány na zahraniční podporu. V tomto ohledu je mi potěšením vás informovat, že Česká republika poskytla na klima v roce 2015 celkem 8,1 mil. eur prostřednictvím dvoustranných a mnohostranných dohod/kanálů a je ochotna i nadále poskytovat nezbytnoupodporu rozvojovým zemím, aby jim pomohla při naplňování jejich potřeb a úsilí v adaptaci na klimatické změny a zmírňování jejich dopadu.

 

Vaše Excelence, dámy a pánové,


V letošním roce jsme byli svědky nejteplejšího roku v moderní historii celosvětového zaznamenávání teploty. Je to pro nás jasný signál, že není času nazbyt. Musíme se zaměřit na účinné provádění Pařížské dohody a vynaložit veškeré úsilí, abychom se vydali na cestu, která nás povede k nízkouhlíkové budoucnosti, udržitelné a bezpečné nejen pro nás ale i pro budoucí generace.

Děkuji vám za pozornost.