Více času na podstatné

Průmyslová ekologie 2016: Udržitelné hospodaření s fosforem a zelené veřejné zakázky

13.01.2016 14:10

Pátý roční konference Průmyslová ekologie, kterou pořádá Fakulta technologie ochrany prostředí VŠCHT Praha ve spolupráci s Českým ekologickým manažerským centrem (CEMC) se uskuteční v hotelu Centro Hustopečích 15. až 16. března 2016. Konference tak rozšíří témata odpadů, vod, ovzduší, průmyslových rizik a havárií v rámci Týdne výzkumu a inovací pro praxi (TVIP 2016).

Letošní ročník konference je zaměřen na dvě hlavní témata, a sice na problematiku odpovědného veřejného zadávání a na problematiku udržitelného hospodaření s fosforem. Oběma tématům budou věnovány samostatné přednáškové bloky a také diskusní kulaté stoly.

Vedle příspěvků na tato témata jsou zváni rovněž přednášející s referáty zaměřenými na problematiku souvislostí průmyslových aktivit a životního prostředí, na problematiku oběhového hospodářství, posuzování životního cyklu či dobrovolných nástrojů environmentální politiky.

 

Odpovědné veřejné zakázky

Blok zaměřený na odpovědné zadávání veřejných zakázek bude mít za úkol informovat veřejnost o možnostech zavedení environmentálních kritérií při vyhlašování veřejných zakázek. Během přednášek bude ukázáno několik „success stories“ a předvedeno jak efektivní může být environmentálně šetrné veřejné zadávání.

V rámci diskusního kulatého stolu se bude se zástupci samospráv, nevládních organizací i výrobců diskutovat, proč je realizace zelených veřejných zakázek v České republice stále opomíjena. Chtěli bychom proto toto téma probrat se zástupci organizací zaměřených na otázky životního prostředí a hledat možné cesty, jak veřejnou správu a místní samosprávu, která ročně ve veřejných zakázkách utratí více než 500 mld. Kč, motivovat k většímu zájmu o šetrnější produkty a technologie.

Veřejné zakázky tak mají potenciál stát se hnací silou zavádění ekoinovací a environmentálních technologií.

 

Udržitelné hospodaření s fosforem

Druhým neméně významným tématem diskutovaným v rámci konference Průmyslová ekologie je udržitelné hospodaření s fosforem.

Fosfor je strategická surovina, která je v současném způsobu hospodaření nezbytná pro zajištění požadované rostlinné a následně i živočišné produkce. V kontextu environmentálních technologií, vodohospodářství či ochrany krajinných území jsou emise fosforu do prostředí vnímané jako nežádoucí, vedoucí k nadměrné antropogenní eutrofizaci.

Téměř po desetiletí jsme se na vysokých školách učili, že fosfor ve vodách je strašák, kterého je třeba se zbavit. Nyní nazrál čas toto vnímání problematiky fosforu poněkud upravit a zaměřit se na fosfor jako na cennou surovinu, bez které nebude snadné zajistit výživu obyvatelstva.

V rámci kulatého stolu, který je plánován po bloku přednášek se sejdou zájemci o činnost v nově zakládané fosforové platformě České republiky.

 

Další informace, kontakty a přihlášky najdete na www.TVIP.cz

 

 

Čtěte také:

Konference TVIP nově pokryje celou oblast životního prostředí (11.1.2016)