Více času na podstatné

Průzkum: Energetická závislost na Rusku vadí polovině Čechů

30.05.2014 09:19

Zhruba polovině Čechů vadí energetická závislost České republiky na dovozech plynu z Ruska. Za opatření, která by vedla ke snížení této závislosti, by byla přibližně stejně velká část respondentů ochotna si připlatit, většina z nich však maximálně 10 % z celkové ceny za plyn, kterou v současnosti platí. To jsou hlavní závěry z průzkumu, který Bohemia Energy provedla mezi svými zákazníky.

„Do České republiky k nám proudí z Ruska přes Ukrajinu zhruba 70 % plynu, zbytek tvoří zejména dodávky plynu z Norska.  Ještě závislejší je v tomto ohledu Slovensko, které z Ruska dováží 100 % zemního plynu. Trh velmi senzitivně reaguje na geopolitické změny a ceny plynu tak může ukrajinská krize v dlouhodobém horizontu ovlivnit,“ říká jednatel Bohemia Energy Jiří Písařík. 

V průzkumu, který mezi svými zákazníky provedla společnost Bohemia Energy, největší alternativní dodavatel energií v České republice, se 55 % dotázaných vyslovilo, že jim vadí závislost České republiky na dovozu zemního plynu z Ruska. Opačný názor („nevadí mi to“) vyjádřilo 44 % respondentů, 1 % respondentů odpovědělo „nevím“.

Podobné rozložení názorů panuje u otázky, zda by lidé byli ochotni kvůli menší energetické závislosti na Rusku platit více za plyn. „Ano“ odpovědělo 53 % respondentů, 46 % odpovědí znělo „ne“, jedno procento dotázaných odpovědělo „nevím“.

Velká většina respondentů, kteří uvedli, že by byli ochotni za plyn platit více, by však tolerovala zvýšení ceny plynu o maximálně 10 % (69 % respondentů). Čtvrtina z nich uvedla, že by byli připraveni v případě snížení energetické závislosti na Rusku platit za plyn o 15 až 30 % více. Jen 2 % respondentů, kteří vyjádřili ochotu si za plyn připlatit, by však byla ochotna zvýšit své platby o více než 30 %.

Průzkum se také zaměřil na to, zda lidé vědí, jak významné dovozy ruského plynu jsou. Respondenti dostali na výběr, zda podle jejich názoru dováží Česká republika z Ruska 20, 30, 40, 50, 60, 70, 80 či 90 % své spotřeby zemního plynu. Největší část respondentů se přiklonila k možnostem 60 a 70 % (tyto dvě možnosti zvolilo shodně 23 % respondentů), což odpovídá skutečnosti, protože do České republiky se dováží zhruba 70 % zemního plynu. Čtvrtina respondentů se domnívá, že ruského plynu se k nám dováží méně (20 až 50 %), zhruba stejná část účastníků průzkumu (23 %) uvedla, že je to více (80 až 90 %). Sedm procent respondentů vůbec nevědělo, jaký je podíl importovaného plynu z Ruska. 

 

*Průzkum proběhl ve dnech 14. – 22. 4. 2014 na vzorku 1000 respondentů.