Více času na podstatné

První avízo výzev z NOVÉHO OPŽP již zítra! Na projekty půjde 8 mld. korun

23.04.2015 21:15

PRVNÍ AVÍZO VÝZEV Ministerstvo životního prostředí (MŽP) zítra v devět hodin ráno vyhlásí první avízo výzev z nového Operačního programu životní prostředí (OPŽP) pro období 2014 až 2020.

Výzvy se budou týkat čtyř prioritních os: vodohospodářství (1,3 mld. Kč), kvality ovzduší (2,5 mld. Kč) ovzduší, odpadového hospodářství (1,2 mld. Kč) a ochrany přírody (2,9 mld. Kč).

Na projekty bude možné získat dotaci ve výši 85%, přičemž na protipovodňové opatření nebo varovné systémy se bude dotace pohybovat okolo 70%. Na nové projekty bude alokováno 8 mld. korun, přičemž na jeden projekt bude možné žádat maximálně 50 mil. EUR vč. DPH.

Oficiální výzvy budou následně vyhlášeny po schválení nového OPŽP Evropskou komisí a Monitorovacím výborem OPŽP, což by mělo proběhnout nejpozději v polovině června. Příjem žádostí by měl pak probíhat od poloviny srpna (14.8.2015). Výzvy budou otevřeny do poloviny listopadu, tedy přibližně tři měsíce.

Projekty bude hodnotit hodnotící komise na jejich členy by mělo být vypsáno transparentní výběrové řízení. Pro každou prioritní osu bude samostatná komise, která bude mít osm až deset členů odborníků z akademické sféry, asociací a neziskových organizací.

 

Další podrobnosti, tedy konkrétní podmínky pro žadatele najdete - ZDE