Více času na podstatné

První konferenci o předcházení odpadů zahájí ministr Brabec

23.09.2014 10:01

DOPORUČUJEME! Předcházení vzniku odpadů je hlavním tématem konference, která se uskuteční 2. října v aule České zemědělské univerzity v Praze. Přes 300 účastníků se seznámí s tím, jak je možné předcházet komunálním, podnikovým a potravinovým odpadům. Jde vůbec o první konferenci na toto téma v České republice.

„Za třiadvacet let od přijetí prvního zákona o odpadech v podstatě nikdo z oficiálních míst přesně neřekl, co je a co není předcházení vzniku odpadů, jaké jsou žádoucí cesty předcházení vzniku odpadů a jaké jsou cesty nežádoucí,“ uvedl programový garant konference Ondřej Procházka z Českého ekologického manažerského centra (CEMC).

Konference je určena všem, kdo se zajímají o problematiku předcházení vzniku odpadů nebo o jejich opětovné využití. Je také součástí seriálu Odpadové dny 2014. Jeden z bloků konference bude věnován konkrétním příkladům předcházení odpadů.

Účast na konferenci přislíbil ministr životního prostředí Richard Brabec, jehož ministerstvo má společně s Ministerstvem průmyslu a obchodu nad konferencí záštitu.

CEMC se prostřednictvím odborného měsíčníku Odpadové fórum problematice předcházení vzniku odpadů dlouhodobě věnuje. Založilo proto internetovou stránku www.predchazeniodpadu.cz, kde soustřeďuje materiály na toto téma.

Ministerstvo životního prostředí chce, aby odpadová politika následovala celoevropský trend, který na první místo staví předcházení vzniku odpadu a vyšší podíl recyklace. Plán odpadového hospodářství České republiky, který poslalo do veřejného připomínkového řízení, by měl platit v letech 2015 až 2024.

Dokument má určit dlouhodobou strategii nakládání s odpady, obaly a výrobky s ukončenou životností. Poprvé je jeho součástí i Program předcházení vzniku odpadů. Na kompletní novou legislativu se čeká už od roku 2007. Nový plán odpadového hospodářství chce ministerstvo představit letos na podzim.

 

Stále je možné se přihlásit! Formulář - ZDE