Více času na podstatné

REACH: aktuálně 14.5.2012

14.05.2012 08:12

ECHA zahájila 12. týdenní veřejnou konzultaci k ftalátům DINP a DIDP.

Evropská agentura pro chemické látky zahájila, na základě žádosti Evropské komise, přezkum vědeckých důkazů o rizicích, která představují výrobky obsahujících ftaláty DINP a DIDP. V současnosti tyto látky nesmějí být obsaženy v hračkách anebo v předmětech, které by si mohly děti vložit do úst. Více informací naleznete zde. Připomínky je možné podávat do 31. července 2012, a to prostřednictvím webového formuláře - zde.

[celá zpráva]

 

ECHA umožňuje podání Oznámení na seznam klasifikace o označení i třetím stranám.

Než může být látka uvedená na trh (ve smyslu nařízení CLP), musí být agentuře ECHA tzv. oznámena do seznamu klasifikací a označení. Nově ECHA umožní podat toto oznámení i tzv. výhradním zástupcům, tedy těm kteří nejsou skutečnými dovozci nebo výrobci oznamovaných látek. Ti pak mohou hromadně podávat oznámení za více stran a více látek najednou, přičemž podmínkou je, že takovýto subjekt bude mít doložitelné pověření skutečného výrobce/dovozce, jelikož i nadále za toto oznámení zůstává odpovědný právě on. Na základě tohoto rozhodnutí bude v letních měsících přizpůsoben on-line nástroj REACH-IT, včetně souvisejících pokynů. Více informací k oznámení na seznam klasifikace o označení - zde.

[celá zpráva]

 

Aktualizace pokynů pro registraci látek.

První verze pokynů byla zveřejněna již v roce 2007, přičemž byla podrobena již několika revizím. Nyní ECHA uvolnila po důkladné konzultaci verzi 2.0. Tato verze přináší restrukturalizaci současného dokumentu a je rozdělena na dvě části. První část se týká obecných otázek a požadavků na registraci a druhá část se zaměřuje již na praktické pokyny a návody pro žadatele o registraci. Cílem aktualizace bylo zjednodušení a zpřehlednění současného dokumentu tak, aby byl lépe uchopitelný zejména pro malé a střední podniky. Aktualizovaná verze Pokynů je dostupná zde, a to v anglickém jazyce.

[celá zpráva]

 

Aktualizace Pokynů k požadavkům na informace a posuzování chemické bezpečnosti.

Evropská agentura pro chemické látky (ECHA), v rámci Pokynů k požadavkům na informace a posuzování chemické bezpečnosti, zveřejnila tři nové dodatky - aktualizace kapitol R.7a a R.7b a R.7c. Všechny tři nové dodatky se týkají doporučení pro registraci nanomateriálů. Pokyny jsou dostupné zde.

[celá zpráva]