Více času na podstatné

REACH: Pokyny pro nanomateriály - aktualizace

30.05.2017 08:13

Evropská agentura pro chemické látky připravila a zveřejnila nové pokyny pokrývající oblast nanomateriálů. Zveřejněné dokumenty mají napomoci při registraci látek obsahující nanoformy v posledním registračním termínu, tedy do konce května 2018. Změny a aktualizace:

 

  • Dodatek k kapitole R.6 Pokynů ohledně požadavků na informace a pro posouzení chemické bezpečnosti (QSAR a seskupování chemických látek) - doporučuje žadatelům o registraci jak odůvodňovat použití údajů o nebezpečnosti mezi nanoformami a skupinami nanoforem stejných látek.
  • Dokument "Jak připravit registrační dokumentaci pro nanomateriály - osvědčené postupy" - původně pouze orientační a doporučující dokument se rozhodnutím odvolacího senátu stává oficiálním poradním dokumentem s příklady správné praxe.
  • Aktualizace příloh R.7a, R.7b a R.7c Pokynů ohledně požadavků na informace a pro posouzení chemické bezpečnosti (IR&CSA) týkající se nanomateriálů - aktualizace poskytují specifické rady pro oblast nanometeriálů potřebné pro splnění požadavků stanovených v přílohách VI až XI nařízení REACH.
  • Aktualizace pokrývá i tzv. konečné body (endpoints) týkající se dopadů na lidské zdraví a životní prostředí s ohledem na aktuální poznatky při posuzování rizik u nanomateriálů.

 


Odkazy:

  • Přílohy pro nanomateriály - ZDE