Více času na podstatné

RWE Gas Storage nabídla v elektronické aukci novou skladovací kapacitu

13.01.2010 11:56

Praha (13. ledna 2010) – Společnost RWE Gas Storage, která je největším provozovatelem podzemních zásobníků zemního plynu v České republice, uskutečnila včera v pořadí již třetí elektronickou aukci skladovací kapacity ve svém virtuálním zásobníku. Tentokrát byla v aukci nabízena nová skladovací kapacita v objemu 45 mil. m3, která vznikla rozšířením podzemního zásobníku Tvrdonice na jižní Moravě. Další aukce skladovací kapacity v objemu pět milionů metrů krychlových se uskuteční 3. února.

„Historicky vůbec první aukce prodeje skladovací kapacity zemního plynu se v ČR uskutečnila už 9. února 2009. Tato forma prodeje jednoznačně přispívá ke zlepšení konkurenčního prostředí na trhu se zemním plynem,“ říká Oldřich Petržilka, Senior Manager České plynárenské unie.

Z původního počtu 10 zájemců jich uspělo 5. S nimi budou uzavřeny smlouvy o uskladňování na dobu deseti let. Cena za skladovací kapacitu se z počátečních 1,63 Kč/m3 postupně vyšplhala na 1,96 Kč/m3 ročně. Úspěšní účastníci aukce mohou začít využívat nově získanou skladovací kapacitu od 1. dubna 2010. „S průběhem a výsledky aukce jsme velmi spokojeni. Jsou důkazem vysokého zájmu obchodníků o uskladnění zemního plynu i jejich důvěry v RWE Gas Storage jako spolehlivého provozovatele podzemních zásobníků. Vysoká poptávka vychází i ze zkušeností obchodníků z přerušení dodávek z Ruska v lednu 2009, kdy se ukázala klíčová role podzemních zásobníků,“ dodává Lubor Veleba, jednatel RWE Gas Storage.

Původně plánovala společnost v roce 2010 zprovoznit až 420 mil. m3 skladovací kapacity, ale kvůli průtahům s povolovacím řízením to bude zřejmě jen 50 mil. m3. Další aukce skladovací kapacity v objemu 5 mil. m3 se uskuteční 3. února 2010. V důsledku přetrvávající poptávky po skladovací kapacitě plánuje společnost RWE Gas Storage rozšířit do roku 2014 objem svého virtuálního zásobníku o dalších 620 mil. m3, tedy téměř na 3 mld. m3.

 

Zdroj: tisková zprava ČPU