Více času na podstatné

Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů v ČR odsuzuje petici Strany zelených

18.08.2017 09:07

Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů v ČR (SVOL) odsoudilo petici „Na sucho se musí od lesa“, kterou spustila Strana zelených 10. srpna. Uvedená petice prý obsahuje řadu polopravd a účelových tvrzení a vyzývá ministra zemědělství, aby zabránil dalšímu ničení českých lesů a levnému vývozu surového, nešetrně pokáceného dřeva do zahraničí a s odkazem na boj proti suchu i v zájmu českého venkova zahájil přechod státních lesů na certifikaci FSC.

 

SVOL upozorňují na souvislost s podzimními volbami do Poslanecké sněmovny a upozorňuje zejména na nekorektnost uváděných tvrzení a klamání veřejnosti. Dále uvádí, že hospodaření v českých lesích podléhá jednomu z nejpřísnějších lesních zákonů na světě, který již sám o sobě zaručuje mnohem šetrnější způsoby hospodaření v lesích než vůbec samotný systém FSC např. v Rusku, Ukrajině a dalších postsovětských zemích. Velkoplošné holosečné kácení není v ČR povoleno, což autoři petice jistě dobře vědí. Použití chemických přípravků je v některých případech nezbytné a povoluje ho i český standard FSC, pokud nelze určité opatření zajistit jinými prostředky. Důvodem pro jejich nasazení může být také výrazně vyšší finanční náročnost nechemických prostředků. SVOl také vnímá jako populistické tvrzení o krachu místních dřevozpracujících firem z toho důvodu, že české lesy mají většinou certifikát PEFC a upozorňuje, že většina odběratelů uznává oba certifikáty.

 

V případě sucha už jen pak dodává, že tato problematika je komplexní záležitostí, kterou nevyřeší certifikát FSC. Lesy zadržují vodu i bez ní. Řešení spatřují v mnoha opatřeních, především ale v pozemkových úpravách, rozčlenění krajiny, motivaci zemědělců hospodařit jinak než dosud, v zavádění agrolesnických systémů, v úsporách vody v průmyslu a lepším hospodařením se srážkovou vodou. Více ZDE.

 

Zdroj: svol.cz