Více času na podstatné

Senát možná o tři roky odloží provozování podzemních úložišť CO2

20.01.2012 06:59

Ukládání oxidu uhličitého do podzemních úložišť by mělo být podle senátorů z výboru pro životní prostředí povoleno až od roku 2020. Vláda by přitom chtěla umožnit provoz úložišť už o tři roky dříve, aby zájemci měli dost času na rozvoj technologie vtlačování. Senát se bude zákonem zabývat příští týden (od 25. 1. 2012) jako bod č. 12.

Vtlačování CO2 do podzemí a jeho trvalé uchovávání v podzemních prostorách je jedním z nástrojů v boji proti změnám klimatu, který vyžadují směrnice EU.

Vláda s přijetím zákona spěchá kvůli tomu, že lhůta pro převzetí unijních směrnic do českého práva uplynula už loni v červnu a Brusel už proto zahájil s ČR příslušné řízení. Česku v něm hrozí pokuta v řádu desítek milionů korun.

Obcím by mohl zákon přinést nový zdroj peněz. Pokud totiž bude vtlačovací zařízení na jejich území, budou dostávat celý poplatek za ukládání CO2. Platit se bude jedna koruna za tunu uloženého CO2. Podle odborné studie ministerstva životního prostředí je na území ČR k dispozici celková kapacita pro uložení 700 milionů tun CO2.

Zájemci o provozování úložišť budou muset prokazovat, že mají k dispozici dostatek peněz na to, aby pokryli rizika během jejich provozu i po jeho ukončení. Budou muset také prokazovat, že mají finanční rezervu na náklady spojené s uzavřením úložiště. Při posuzování žádosti o povolení úložiště bude nutné získat informace například o zemětřesné činnosti v dané lokalitě nebo propustnosti prostředí.

Zájemce bude muset také zjišťovat přítomnost a stav přírodních a umělých cest včetně studní a vrtů nebo zda plánované úložiště nezasahuje na území cizího státu. Zákon však zakáže ukládat oxid uhličitý do míst, kde jsou významné zásoby kvalitní podzemní vody určené pro zásobování pitnou vodou.

 

Senátní výbor dále doporučil schválit návrh zákona o látkách, které poškozují ozonovou vrstvu, a o fluorovaných skleníkových plynech ve znění postoupeném Poslaneckou sněmovnou Parlamentu ČR.

 

Další informace:

Usnesení Výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí ZDE

Text návrhu zákona schváleného Poslaneckou sněmovnou

 

Zdroj: ČTK, Senát