Více času na podstatné

Slovenské MŽP zveřejnilo záměr nového zákona o odpadech

20.05.2013 10:36

Ministerstvo životního prostředí zveřejnilo návrh legislativního záměru nového zákona o odpadech. Návrh je možné připomínkovat do 23. května tohoto roku.

Cílem legislativního záměru je vypracování a následně přijetí nového zákona o odpadech, který má vytvořit podmínky pro právní jistotu, srovnatelnou s podmínkami v ostatních členských státech Evropské unie. Vyplývá to z prezentované zprávy ministerstva. Zákon má podrobněji upravit některé toky odpadů. Obaly a obalové odpady však i nadále mají upravené ve zvláštním právním předpise.

"Současný zákon o odpadech byl 27 krát novelizován a do jeho textu bylo převzatých deset směrnic včetně jejich změn a dodatků," konstatuje na margo snahy o vytvoření nového zákona ministerstvo. Podle resortu novelizace nepřinesly vždy kýžený efekt, zákon nebyl podroben jeho celkové revizí, byl jen neustále částečně měněn.

"V důsledku těchto fragmentární změn si některé ustanovení začaly protiřečit resp. některé ztratily své opodstatnění a při zavádění nových povinností se opomenul sankční paragraf. Praxe ukázala, která ustanovení se osvědčily a mají kýžený efekt a které je potřeba změnit či zcela vypustit, resp. že se vyžaduje koncepční změna při nakládání s některými odpady ", vysvětluje předkladatel návrhu.

Cílem nového zákona o odpadech má být:
- snížení množství odpadů, které se odstraňují skládkováním,
- podrobněji upravit a zaměřit se na prevenci vzniku odpadů,
-
snažit se minimalizovat negativní vlivy vzniku a nakládání s odpady na životní prostředí a zdraví lidí,
- z
avést a uplatňovat rozšířenou odpovědnost výrobců a dovozců standardním způsobem obvyklým v jiných členských státech Evropské unie a zároveň ji přenést i na komunální úroveň.

Zrušení Recyklačního fondu
Návrh legislativního záměru obsahuje tři rozhodující změny oproti současnému stavu v oblasti odpadového hospodářství. Za největší změnu považuje resort návrh na zrušení Recyklačního fondu az toho vyplývající zrušení povinnosti výrobců a dovozců platit relevantní příspěvek.

Rozšířená odpovědnost firem
"Celý systém zabezpečení povinnosti výrobců a dovozců bude zajišťován přímým uplatňováním principu rozšířené odpovědnosti výrobců a dovozců ať už přímo, nebo prostřednictvím kolektivních organizaci," prezentuje ministerstvo zájem o rozšířenou odpovědnost výrobce.

Druhá změna se má týkat vzniku a fungování kolektivních organizací. Má být zavedena povinnost autorizace těchto organizaci, přičemž autorizaci bude vykonávat MŽP. Cílem je zejména zpřehlednit činnost těchto organizací.

Zákaz vykupování barevných kovů
Třetí výraznou změnou má být zavedení zákazu výkupu odpadů z barevných kovů a jiného kovového odpadu od fyzických osob - nepodnikatelů a zákazu skládkovat ty složky komunálního odpadu, pro které je obec povinna zavést tříděný sběr komunálních odpadů, tj. vytříděné složky - papír, plasty, sklo a kovy.


 

Zdroj: Odpady-portal.sk