Více času na podstatné

Slyšení Šefčoviče, který by měl být zodpovědný za energetickou unii, bude v pondělí

17.10.2014 21:27

ZÁZNAM Příští týden se ve Štrasburku vrací zpět slyšení kandidátů na komisaře. Zkouška před poslanci v pondělí čeká na Maroše Šefčoviče, který by se měl po přerozdělení portfolií stát místopředsedou Komise zodpovědným za energetickou unii. Hlasování o schválení, nebo odmítnutí nové Evropské komise, kterou povede Jean-Claude Juncker, je naplánováno na středu.

Po rezignaci Alenky Bratušek, která byla kandidátkou na místopředsedkyni Evropské komise zodpovědnou za energetickou unii, navrhlo Slovinsko novou kandidátku, Violetu Bulc, a zvolený předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker rozhodl o přerozdělení portfolií.

Nová slyšení proběhnou v pondělí 20. října od 19:00 do 22:00 ve Štrasburku.

Maroš Šefčovič, který byl nyní nominován na místopředsedu Evropské komise, zodpovědného za energetickou unii, předstoupí před Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin a Výbor pro průmysl, výzkum a energetiku. Violetu Bulc, kandidátku na komisařku pro dopravu, čeká slyšení ve Výboru pro dopravu a cestovní ruch.

Než se může Evropská komise ujmout své funkce, musí každý z kandidátů na komisaře projít tříhodinovým veřejným slyšením v Evropském parlamentu, během něhož poslanci hodnotí obecnou způsobilost kandidáta a specifické znalosti týkající se portfolia.

Slyšení poté zhodnotí příslušný výbor nebo výbory a Konference předsedů, skládající se předsedů parlamentních politických skupin a předsedy Evropského parlamentu.

Na středu 22. října je naplánována plenární rozprava se zvoleným předsedou Evropské komise Jean-Claudem Junckerem, který poslancům představí novou Komisi a její pracovní program.

Ve stejný den by měli poslanci hlasováním rozhodnout, jestli novou Evropskou komisi schválí, nebo odmítnou. Parlament hlasuje o Evropské komisi jako celku, ne o jednotlivých kandidátech.

Pokud Komise dostane důvěru Evropského parlamentu, zahájí své pětileté funkční období 1. listopadu.

 
Záznam slyšení:

 

Čtěte také:

Slováka Šefčoviče čeká už čtvrté grilování před Evropským parlamentem (16.10.2014, EurActiv.cz)