Více času na podstatné

Soud potvrdil 10 milionovou pokutu za navezení odpadu na stavbu elektrárny

25.05.2016 13:36

Městský soud v Praze potvrdil pokutu 10 milionů korun, kterou v roce 2012 uložili inspektoři České inspekce životního prostředí. Firma tehdy na pozemcích, kde se tehdy stavěla a nyní už stojí fotovoltaická elektrárna, provedla terénní úpravy velkým množstvím odpadu ze stavebních sutí a ze zpracování strusky.

„Jednalo se o více než 46 tisíc tun odpadu, který v některých ukazatelích překračoval zákonné limity škodlivin,“ popsala případ Petra Horčicová, ředitelka Oblastního inspektorátu ČIŽP v Plzni.

Už v minulosti přitom ČIŽP jednu pokutu firmě uložila, a to 1,5 milionu korun za nelegální předání odpadu ze zpracování strusky dalším 25 společnostem a neuvedení, o jaký materiál ve skutečnosti jde. „Přes deset tisíc tun této odpadní strusky, v níž byly překročeny zákonné limity pro chrom, kadmium, vanad a nikl, pak stavební firmy použily k opravám silnic, lesních cest, zásypům kanalizace a jako příměs do betonových podlah,“  uvedla Horčicová. Firma ani u této pokuty neuspěla se soudní žalobou. Městský soud v Praze žalobu v roce 2015 zamít.

Právě porušování odpadového zákona patří už několik let k nejčastějším prohřeškům, které ČIŽP pokutuje. „Z celkových 2941 pokut, které jsme loni uložili, bylo právě 1060 za odpady. Případy, kdy někdo naveze velké množství odpadů na pozemky, které k tomu nejsou určené, považujeme za velmi nebezpečné. Vážně to ohrožuje přírodu a kvalitu podzemních i povrchových vod,“ komentoval Erik Geuss, ředitel ČIŽP.