Více času na podstatné

SOVAK ČR chce více mluvit do přípravy legislativy

27.10.2017 09:30

Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR (SOVAK) chce více mluvit do přípravy vodárenské a vodohospodářské legislativy. Stalo se proto členem Hospodářské komory ČR, řekli včera na setkání s novináři předseda představenstva sdružení František Barák. Společenství označuje některé normy státní správy za vytvořené od stolu bez znalosti praxe.

"Do nynějška jsme reagovali, až když jsme se k materiálům dostali," řekl Barák. Do budoucna by chtěl, aby se i skrze komoru na jejich připomínky hledělo více a dříve, než bude legislativa připravená.

V minulosti se sdružení například střetlo s ministerstvem životního prostředí při přípravě dotačního programu Dešťovka, ale také kvůli zpřísňování požadavků na odstraňování dusíku a fosforu z odpadních vod.

Právě využitelnost fosforu v zemědělství díky odpadním kalům bude do budoucna pro sdružení důležitým tématem. Musí se podle něj připravit programy na vysoušení a tepelný rozklad kalů, aby se daly dále využívat v zemědělství. Evropská komise zvažuje úplný zákaz využívání samotných čistírenských kalů na hnojení zemědělské půdy.

Sdružení také podepsalo memorandum o spolupráci s Asociací pro vodu ČR. Asociace by měla sdružení dodávat spíše akademické informace a snažit se o osvětu, dohromady se pak chtějí snažit o osvětu ve školství, aby se oživil zájem o obor.

 

 

Zdroj: ČTK