Více času na podstatné

Spalovna v Chotíkově v ohrožení? Odpůrci sepisují žalobu, vadí jim především podjatost státní správy. V Jihlavě se zas vedla vášnivá diskuze.

11.07.2013 09:23

Spalovna v Chotíkově

V Chotíkově u Plzně každým dnem kopnou do země stroje, které začnou stavět spalovnu odpadu. Její odpůrci ale ani teď svůj boj nevzdávají a chystají se podat žalobu. Důvodů žaloby je podle nich víc, třeba to, že odpůrci podali desítky připomínek při posuzování vlivu stavby na životní prostředí, které nebyly do projektu spalovny zapracovány. Největší šanci na úspěch má ale podle Reinigera právě žaloba kvůli podjatosti státní správy. Krajský úřad zároveň chce, aby se spalovna postavila a zároveň je tím, kdo to odsouhlasuje, cítíme velkou podjatost," popsal uvedl člen Sdružení pro udržitelný rozvoj obce Chotíkov a zastupitel obce Milan Reiniger. Vedoucí odboru životního prostředí krajského úřadu Martin Plíhal podjatost odmítá a vysvětluje, že vše je dáno dvoukolejností české státní správy. Krajský úřad kumuluje přenesenou působnost neboli státní správu a samosprávnou činnost. Více ZDE

 

Spalovna v Jihlavě

Spalovna komunálního odpadu. Toto téma už několik let rozděluje občany v Jihlavě na dva tábory. V pondělí v podvečer se obě skupiny střetly v názorovém diskusním pořadu na toto téma v aule Vysoké školy polytechnické v Jihlavě. Všichni přítomní shodli, byla hierarchie v nakládání s odpady. Na prvním místě je pro nás prevence předcházení odpadů a energetické využití a skládkování stojí až na konci řetězce.

Ivo Kropáček z Hnutí Duha ovšem kritizoval slabou prevenci a růst produkce komunálního odpadu. „Naším cílem by mělo být dostat se v recyklaci odpadů k padesáti procentům," vypočítal Kropáček. Co ovšem s tím zbytkem? Zatímco zastánci spalovny vidí v energetickém zpracování odpadů jedno z řešení, odpůrci trochu tápali. Lidé v hledišti dokonce tuto otázku museli položit dvakrát, aby se dočkali odpovědi. „Je to otázka, do které nás všichni tlačí. Je těžké říct, co s tím. Ale pokud dokážeme vytřídit k sedmdesáti procentům, tak zbytek budeme muset uložit na skládku, stejně jako případný odpad ze spalovny," narážel Matěj Man ze sdružení Arnika na fakt, že i ze spalovny bude odpad, který se bude muset složit někam na skládku.

Právě k problematice skládkování se v aule strhla vášnivá diskuse. Petr Havelka z České asociace odpadového hospodářství, který byl v sále přítomný, proti spalovnám dlouhodobě vystupuje. „Česká ani evropská legislativa nezná termín konec skládkování. Navíc evropský parlament přijal usnesení, ve kterém s rokem 2020 přijímají zákaz spalování recyklovatelných a biologicky rozložitelných odpadů," snažil se vyvrátit jeden z argumentů zastánců spalovny, který hovořil o úplném zákazu skládek kolem roku 2020. Více ZDE

 

Zdroj: IDNES.cz, DENIK.cz