Více času na podstatné

SPPK: Podmínky likvidace živočišných produktů musí být pro farmáře únosné

24.07.2014 11:58

Asanační ochrana území, spojená s likvidací vedlejších živočišných produktů, je nezbytným předpokladem rozvoje chovatelských aktivit v České republice. Přestože z hlediska legislativy i praktického výkonu jsou tyto služby u nás zajištěno, důležitou podmínkou jejich komplexního využívání je ekonomická únosnost pro zemědělce. A v tomto směru mnohé členské subjekty informovaly Slovensku zemědělskou a potravinářskou komoru (SPPK) o své nespokojenosti s cenovou nabídkou tavených, případně sběrných organizací.

 

"Bez funkčního sběru, svozu a likvidace živočišných odpadů nelze rozvíjet živočišnou výrobu", řekl předseda SPPK Milan Semančík. "Na to však nestačí vytvořit pouze příslušné legislativní rámce a mít k dispozici potřebné kapacity. Pokud cena těchto služeb bude vysoká, zejména menší chovatelé budou při obecně známých slabých ekonomických efektech živočišné výroby hledat jiné možnosti likvidace uhynulých zvířat a všech ostatních vedlejších produktů živočišného původu. V médiích se v poslední době objevilo více informací o případech nalezení v přírodě volně pohozených nebo zakopaných zvířecích těl, nebo jejich zbytků. Zejména v letních měsících je nezbytné rychlé zajištění svozu a následné likvidace kadáverů, protože v opačném případě to může mít negativní vliv na nákazové situaci ".

 

Vedlejší živočišné produkty se rozdělují na tři kategorie a netvoří jejich jen všechny druhy uhynulých zvířat, ale i zvířat podezřelých z nákazy, specifikovaný rizikový materiál, kuchyňský odpad, hnůj, obsah trávicího traktu, potraviny živočišného původu po záruce, poškozený potravinářský zboží, peří, vaječných skořápky, kůže, kosti, tuk a podobně. Zatímco produkty z materiálů kategorie 1 a 2 musí být likvidovány spálením a dají se alespoň částečně využít v podstatě jen na vytápění, v případě kategorie 3 mají výstup v podobě živočišné moučky nebo tuku. Moučka se může přidávat jako organické hnojivo do půdy, případně poslouží jako komponenta do granulovaných krmiv pro domácí zvířata. Živočišný tuk představuje cennou surovinu pro tukový průmysl a obsah esenciálních mastných kyselin se využívá v krmivářském průmyslu na tukovanie krmných směsí.

 

"Kafilerie tedy nemají v souvislosti s likvidací vedlejších produktů živočišného původu pouze náklady, ale získají i produkty, které mohou dále zpeněžit", uvedla Dana Florová, ředitelka Liptovské zemědělské a potravinářské komory v Liptovském Mikuláši. "Tato skutečnost by se měla projevit i v cenách, stejně jako to, že při praktickém zmonopolizovaní zpracování u nás má zpracovatel v Mojšovej Lúčky k dispozici dostatek živočišného odpadu na přiměřené vytížení kapacit. Velké rozdíly v cenách za služby pro chovatele hospodářských zvířat však potvrzují, že tomu tak není, což nepovažujeme za správné ".

 

Jediným asanačním zařízením v ČR, které zpracovává všechny vedlejší živočišné produkty, je společnost VAS sro v Mojšovej Lúčky. Jak sama uvádí, jejím hlavním zaměřením je sběr, svoz a neškodné odstraňování vedlejších produktů živočišného původu a veterinární asanace, čili ochrana zdraví zvířat, obyvatelstva a území naší země před nákazami. V předmětu činnosti má tedy i svoz, ale v současnosti ho pro ni zajišťuje žilinská společnost Asanace sro, se kterou přicházejí do styku zemědělci, když chtějí předepsaným způsobem v kafilérii zlikvidovat uhynulá zvířata. Ceny jsou různé, přičemž podle informací SPPK se pohybují většinou v rozmezí od 160 do 400 eur za tunu bez DPH. A to je opravdu velké rozpětí. Kromě toho hmotnost vedlejších produktů určuje na místě řidič asanaci vozidla odhadem, což podle některých zemědělců může vést k nadhodnocení odcházejícího odpadů a tím i k vyšší fakturační částce. Na rozdíl od minulosti navíc stanovil poskytovatel této služby paušální minimální poplatek 41,67 eura bez DPH na každý sběrný list, který musí zaplatit objednatel i v případě, kdy jde jen o jedno uhynulé zvíře s minimální hmotností.

 

"Ceny stanovujeme pro zemědělce individuálně podle množství vedlejších produktů živočišného původu a frekvence svozů", tvrdí Martin Rovenský ze společnosti Asanace sro Žilina. "K minimálnímu paušálnímu poplatku jsme přistoupili proto, abychom zamezili neefektivnosti výjezdů. V minulosti se nám například stávalo, že vozidlo prošlo i 500 kilometrů po materiál, za který jsme uvalenou 4-8 eur, což bylo ztrátové. Snažíme se sice volit trasy tak, aby byla zajištěna co nejvyšší vytíženost vozidel, ale ne vždy je to možné. Hmotnost materiálu určuje řidič odhadem, ale pokud ho mají zemědělci zvážen, akceptujeme to. ".

 

Předseda představenstva společnosti Agria v Liptovském Ondreji Ján Paciga uvítal, že na Slovensku asanační trh se tlačí nový subjekt se zahraničním pozadím. "Tím se vytváří konkurence, která se musí promítnout i do cen poskytovaných služeb", konstatoval J. Paciga. Ambice společnosti SATEV Slovensko se sídlem ve Svatém Petře potvrdil její zástupce Vladimír Filo. "Působíme jako dceřiná společnost maďarské společnosti SZATEV Zrt., Jejímž hlavním partnerem je maďarský státní podnik atevi Zrt. V letech 2012 a 2013 jsme zajistili odvoz a následnou likvidaci, resp. asanaci v objemu po 8 tisíc tun vedlejších živočišných produktů v nezpracovaném stavu. V tomto roce to však bude alespoň 11 tisíc tun, ba možná i víc, protože okruh našich partnerů se rozšiřuje. Nemáme je jen na jižním Slovensku, ale i v okresech Liptovský Mikuláš, Spišská Nová Ves a jinde ", konstatoval V. Filo.

 

Podle něj vedlejší živočišné produkty odvážejí do nejbližších zpracovatelských kapacit mateřské společnosti v Maďarsku, které zhruba kopírují Slovensko-maďarskou státní hranici. V regionu Dunajské Stredy už má společnost koupený areál, ve kterém by časem chtěla vybudovat novou zpracovatelské kapacity, čímž by ještě více optimalizovala přepravní trasy a náklady. Před samotnou výstavbou však musí absolvovat přípravný a schvalovací proces, který si vyžádá určitý čas. Do té doby bude vedlejší živočišné produkty od slovenského partnerů vozit na zpracování do Maďarska.

 

"Z pohledu zemědělců je důležité, aby za svoz a likvidaci živočišných odpadů platili přiměřenou cenu bez ohledu na to, kde působí a jací jsou velcí", zdůraznil M. Semančík. "Aby se předešlo různým riskantním praktikám, je třeba přehodnotit současný model a najít nejvhodnější řešení. V minulosti získal asanační podnik finanční podporu na technické vybavení, přičemž svoz a likvidace kadáverů byla zajištěna i s příspěvkem státu. V současném období již stát žádnou podporu neposkytuje, o to více je třeba, aby bylo posíleno hledání takových způsobů řešení této problematiky, které nebudou neúměrně zatěžovat prvovýrobců ".

 

Zdroj: sppk.cz