Více času na podstatné

Stanovisko průmyslu k novele zákona o ochraně ovzduší - alternativní paliva

28.04.2016 12:18

Novela zákona o ochraně ovzduší, kterou Ministerstvo životního prostředí poslalo koncem března do připomínkového řízení, má především přispět k plnění našich závazků ve sféře snižování emisí CO2 v dopravě a navyšování podílů alternativních paliv v palivovém mixu.

Svaz průmyslu a dopravy ČR ve svých připomínkách navrhuje úpravy směrem k větší prevenci vůči daňovým podvodům s biopalivy, zejména započítávání jednoho a téhož množství ve více zemích EU najednou. Dále se zasazuje o zrušení výjimky z povinnosti obohacovat klasická paliva biosložkou, která platí pro státní hmotné rezervy. V oblasti snižování emisí CO2 Svaz důrazně apeluje na pozvolnější náběh k plnění 6% cíle k roku 2020, jelikož dosavadní podmínky na trhu, dostupné technologie a stav tuzemského vozového parku rychlejší snižování emisí v nejbližším roce neumožňují.

Za stávajících podmínek požadavek na splnění 4% mezicíle snížení emisí k roku 2017 svaz považuje za vysoce kontraproduktivní, jelikož je ekonomicky devastující a sociálně necitlivý. Splnění 4% mezicíle podle svazu zatíží nízkopříjmové skupiny obyvatel a vynucenými dodatečnými náklady významně zhorší konkurenční postavení povinných osob ve volné soutěži v rámci EU s osobami z jiných členských států, které obdobnou povinností, resp. náklady na její splnění v jejich zemi, zatíženy nejsou.

 

Dokument ke stažení:

Stanovisko Svaz průmyslu a dopravy ČR

 

Související:

Připomínky: Návrh zákona o ochraně ovzduší (31.3.32016)