Více času na podstatné

INTERSEROH: zveřejnění rozhodnutí MŽP jen potvrzuje, o jak absurdní a účelové důvody při zamítnutí šlo

09.04.2015 14:44

Společnost EKO-KOM a.s. začátkem dubna zveřejnila rozhodnutí Ministerstva životního prostředí (MŽP) o neudělení autorizace společnosti INTERSEROH Czech a.s. Níže uvádíme úplné stanovisko společnosti INTERSEROH Czech a.s. k tomuto kroku.

 

Stanovisko společnosti INTERSEROH Czech a.s. k poslednímu kroku společnosti EKO-KOM:

Současný monopolista, společnost EKO-KOM a.s., zveřejnil rozhodnutí Ministerstva životního prostředí, kterým ministerstvo nepravomocně zamítlo žádost společnosti INTERSEROH Czech a. s. působit jako autorizovaná obalová společnost. Jakkoliv z věcného hlediska toto zveřejnění jen potvrzuje, o jak absurdní a účelové důvody při zamítnutí šlo, EKO-KOM tak učinil navzdory skutečnosti, že správní řízení stále běží rozkladem k ministrovi životního prostředí. Coby účastník řízení tedy zveřejněním nepravomocného rozhodnutí  učinil krok, který není v souladu se zákonem. Neobstojí ani tvrzení EKO-KOMu, že rozhodnutí zveřejňuje „aby si veřejnost a média mohla udělat ucelený pohled…“, protože ucelený pohled by si mohl udělat pouze ten, kdo by se seznámil se stovkami stran materiálů souvisejících s projektem a kompletním průběhem správního řízení včetně jednání všech jeho účastníků.

Je to jen další důsledek faktu, že ministerstvo, podle našeho názoru v rozporu se zákonem, přizvalo současného monopolistu coby účastníka řízení. Dalo tak našemu potenciálnímu konkurentovi k dispozici nejen kompletní podnikatelský záměr společnosti INTERSEROH Czech ale zejména možnost hledat cesty k zachování současného exkluzivního byznysu. Zveřejnění rozhodnutí navíc vážně poškozuje obchodní zájmy společnosti INTERSEROH Czech, protože každý další subjekt, který bude nyní chtít vstoupit na český trh a působit zde jako autorizovaná obalová společnost, tímto zveřejněním dostává zdarma konkrétní návod, jak postupovat, na co se soustředit a čeho se vyvarovat.

Společnost INTERSEROH Czech doufá, že rozklad proběhne v souladu se zákonem a komise správně vyhodnotí všechny skutečnosti a v České republice zvítězí zákon nad zájmy monopolu. V této souvislosti jen opakujeme, že na prosazení zákona budeme trvat a využijeme k tomu všechny  prostředky, které máme k dispozici, protože jsme přesvědčeni, že jsme splnili všechny zákonné požadavky pro získání autorizace.

 

Reakci společnosti EKO-KOM a.s. na toto stanovisko ZDE

 

Ing. Ivan Václavek

Generální ředitel

INTERSEROH Czech a.s.

 

Související článek:

EKO-KOM zveřejňuje rozhodnutí MŽP o neudělení autorizace společnosti Interseroh (7.4.2015)