Více času na podstatné

Studie "Implementace a prosazování omezení v rámci REACH"

02.05.2012 09:26

Evropská komise zveřejnila studii "Implementace a prosazování omezení v rámci REACH", která je součástí tematických studií prováděných v rámci přezkumu nařízení REACH v roce 2012.

Cílem studie je poskytnout informace o stupni implementace a prosazování omezení podle přílohy XVII nařízení REACH a navrhnout zlepšení implementace a prosazování omezení.

Zatímco příloha XVII nařízení REACH obsahuje v současné době celkem 60 omezení, studie se zaměřuje pouze na 10 vybraných omezení. Jednotlivá omezení byla vybrána tak, aby tvořila reprezentativní vzorek, který bude zahrnovat ochranu spotřebitelů, životního prostředí i pracovníků. Cílem bylo také vybrat omezení různých typů, např. omezení týkající se předmětů s dlouhou dobou životnosti, které jsou uváděny na trh jako použité (kreosot, azbest); směsi, které jsou zakázané pouze pro širokou veřejnost (toluen); rozmanitost v typech vybraných látek — kovy, anorganické a organické látky.

Studie poskytuje informace o

  1. stupni implementace a prosazování omezení v rámci REACH
  2. vlivu na fungování vnitřního trhu na látky, kterých se týká omezení
  3. hlavních problémech, se kterými se potýkají národní autority a podniky v souvislosti s prováděním těchto omezení

Seznam vybraných omezení z přílohy XVII nařízení REACH, na které se studie zaměřuje:

Nebezpečí pro spotřebitele:

  • Položka 27— nikl v předmětech přicházejících do kontaktu s pokožkou
  • Položka 48 — toluen v lepidlech a barvách nanášených stříkáním
  • Položky 51a 52 — ftaláty v hračkách a v předmětech pro péči o děti

Nebezpečí pro pracovníky:

  • Položka 6 — azbestová vlákna
  • Položka 47 — sloučeniny šestimocného chromu v cementu
  • Položka 49 — trichlorbenzen

Nebezpečí pro životní prostředí:

  • Položka 18a — rtuť v měřících zařízeních
  • Položka 31 — dřevo ošetřené kreosotem
  • Položka 46 — nonylfenol a nonylfenolethoxyláty
  • Položka 50 — polycyklické aromatické uhlovodíky (PAH) v nastavovacích olejích pro výrobu pneumatik

Studie vycházela z konzultací se zainteresovanými stranami a následnými rozhovory s kompetentními autoritami členských států, společnostmi a průmyslovými asociacemi, maloobchodníky a nevládními organizacemi. Na základě odpovědí od členských států a zainteresovaných stran studie shrnuje informace týkající se implementace a prosazování 10 vybraných omezení, poskytuje detaily o jejich aplikacích a použitích, speciálních kampaní týkajících se prosazování prováděných v jednotlivých členských státech, produktech oznámených v systému RAPEX (Systém pro rychlou výměnu informací Evropských společenství v situacích vážného a bezprostředního rizika pro bezpečnost a ochranu zdraví spotřebitelů plynoucího z výrobků, které nejsou potravinou), informace obdržené z dotazníků a problémech při implementaci a prosazování specifických omezení. Z toho lze učinit závěr, že stupeň implementace a prosazování se liší u každého z 10 vybraných omezení, což odráží celkovou potřebu orgánů členských států, aby upřednostňovali prosazování některých omezení nad ostatními.

Bylo zjištěno, že 82 % členských států provedlo jednu nebo více cílených prosazovacích kampaní týkajících se alespoň některých omezení vybraných pro tuto studii. Většina z těchto členských států prováděla neoficiální kontroly produktů, kontroly produktů oznámených v systému RAPEX, předběžná šetření nebo informační kampaně, spíše než skutečné prosazovací kampaně, aby prosadila dodržování nejméně poloviny z deseti vybraných omezení.

Zpráva rovněž poskytuje horizontální analýzu o implementaci a prosazování omezení podle přílohy XVII nařízení REACH obecně. Zkoumá spolupráci v rámci členských států a mezi členskými státy, a zda jsou výrobky, které představují vážné riziko, oznámeny národními orgány do evropského výstražného informačního systému RAPEX podle nařízení (ES) č. 765/2008. Analýzou oznámení v systému RAPEX (týkajících se přípravků a předmětů obsahujících látku z 10 vybraných omezení) bylo zjištěno, že některé produkty se vyskytují častěji než jiné (jedná se o produkty s obsahem ftalátů, niklu a toluenu).

Byla doporučena řada opatření, aby se zlepšil celkový stav implementace a prosazování omezení. Tyto kroky mají zlepšit stanovení priorit v rámci prosazovacích opatření, výměnu informací mezi vynucovacími orgány, dozor nad trhem, včetně RAPEX, testování a dostupnost laboratoří a spolupráci s celními orgány.

Studii "Implementace a prosazování omezení v rámci REACH" včetně jejích příloh může rovněž nalézt na stránkách European Commission.

 

Přílohy ke stažení

 

Zdroj: MPO