Více času na podstatné

Summit EU: ČR podpoří snížení emisí, nechce ale zdražit energii

23.10.2014 17:57

Česká republika podpoří snížení emisí skleníkových plynů o 40 procent, které chce Evropská unie dosáhnout do roku 2030 oproti hodnotám z roku 1990. Na závazek týkající se zvýšení poměru elektřiny vyráběné z obnovitelných zdrojů však hodlá Česko přistoupit pouze tehdy, pokud jej neomezí v rozhodování o vlastním energetickém mixu či nepovede k přílišnému nárůstu cen energií. Českým novinářům to dnes řekl premiér Bohuslav Sobotka před začátkem bruselského summitu EU.

"Chceme si udržet naše vlastní národní tempo z hlediska zvyšování podílu obnovitelných zdrojů tak, aby se to negativně neprojevilo v cenách elektrické energie," řekl na úvod summitu Sobotka, podle nějž má Česko negativní zkušenost kvůli takzvanému solárnímu boomu z minulých let.

 

VÝSLEDKY SUMMITU - ZDE

 

Nové závazky, které hovoří až o 27 procentech energie z obnovitelných zdrojů, po nichž volá zejména Německo, by podle Sobotky neměly ohrozit konkurenceschopnost českého průmyslu.

Otevřenou zůstává kromě konkrétních čísel a závazků zejména otázka podoby možných kompenzací, které mají nebezpečí ztráty konkurenceschopnosti redukovat. Na nich hlasitě trvá zejména Polsko, které například 90 procent své elektřiny stále vyrábí z uhlí.

Summit bude v této souvislosti řešit rovněž otázky emisních povolenek, jejichž rozdělování je dlouhodobě tématem evropských diskusí. Půjde zvláště o dva fondy, které mají prostřednictvím povolenek umožnit podporu modernizace energetického sektoru méně rozvinutých zemí Evropy. "ČR je připravena podpořit navýšení podílu pro méně vyspělé země v rámci Evropy, pravděpodobně by to pro nás bylo výhodné," řekl na adresu povolenkových fondů Sobotka.

 

Klimaticko-energetický balíček je hlavním tématem jednání dvoudenního summitu

 

Čtěte také:

ČRo: Česko chce na summitu získat miliardy eur na modernizaci své energetiky (23.10.2014)

ČTK: Summit EU začal hledat shodu na klimatickém balíčku, více ZDE (23.10.2014)

 

 

Zdroj: ČeskéNoviny.cz