Více času na podstatné

Světová banka pomůže Slovensku s nízkouhlíkovou strategií

29.11.2016 09:12

Ministr životního prostředí László Solymosi a regionální manažer Světové banky pro Bulharsko, Českou republiku a Slovensko Antony Thompson včera podepsali smlouvu o partnerství na nízkouhlíkové strategii ČR.

"Jsem velmi rád, že právě Světová banka, která je mezinárodní organizací s dlouholetými zkušenostmi v oblasti nízkouhlíkového rozvoje a zeleného růstu, přijala naši nabídku a bude během příštích 18 měsíců naším poradcem a spolupracovníkem," uvedl Solymosi s tím, že ministerstvo se tak posune blíže ke splnění úkolu z Programového prohlášení vlády. Kabinet se v něm zavázal k vypracování "nízkouhlíkové strategie do roku 2050". Přípravné práce na ní trvají již několik let.

Výsledkem spolupráce se Světovou bankou bude studie nízkouhlíkového růstu SR do roku 2030 s výhledem do roku 2050. Ta bude sloužit jako základ pro vypracování nízkouhlíkové strategie rozvoje SR. "Zároveň nám Světová banka pomůže s vytvořením a zaškolením týmu expertů z dalších resortů a odborníků z akademické a univerzitní obce," upřesnil ministr.

"Jsem rád, že můžeme ministerstvu životního prostředí poskytnout cenné zkušenosti," řekl Antony Thompson ze Světové banky.

Cílem projektu je pomocí makroekonomického a energetického modelu analyzovat možné scénáře nízkouhlíkového rozvoje Slovenska ve střednědobém a dlouhodobém horizontu, které budou v souladu s cíli klimaticko-energetického rámce EU. Celkové náklady na projekt činí 589 000 eur, přičemž poskytnuté služby budou hrazeny ze státního rozpočtu. Světová banka je institucí, která má bohaté zkušenosti s podobným typem projektů a má k dispozici tým zkušených odborníků.

 

Zdroj: MŽP SR