Více času na podstatné

Teplárny: Kontinulání dotační výzva by pomohla rychlejší obnově parovodů

26.08.2016 12:39

Dodavatelé tepla pokračují v modernizaci soustav zásobování teplem a v nahrazování dožívajících parovodů hospodárnějšími horkovodními či teplovodními rozvody. Teplárny, které jsou členy Teplárenského sdružení ČR, letos v pěti městech nahradí přes 10,5 km tras parních rozvodů. Loni to však bylo 20,5 kilometrů. Meziročně tak došlo k výraznému zpomalení tempa rekonstrukcí.

„Bohužel se potvrdily naše obavy, že se opožděné vypsání výzvy z programu podpory Úspory energie v SZT1 nepříznivě promítne do objemu investic na modernizaci rozvodů tepla v letošním roce, protože se nepodaří přidělení dotací vyřídit před začátkem stavební sezony,“ uvedl ředitel Teplárenského sdružení ČR Martin Hájek. „V rámci první výzvy byly podány žádosti o dotace na projekty s celkovými způsobilými výdaji 2,4 miliardy korun, takže očekáváme, že v příštím roce by tempo rekonstrukcí parních rozvodů mělo výrazně zrychlit,“ domnívá se Hájek.

Do budoucna by tempo rekonstrukcí mohlo urychlit také vypsání kontinuální výzvy namísto dnešní kolové. „Projekty by se hodnotily v pořadí podání žádostí. Žadatelé by tak nemuseli čekat, jak dopadne vyhodnocení všech ostatních projektů ve výzvě a mohli by svůj projekt rychleji uskutečnit,“ vysvětluje Hájek. O vypsání kontinuální výzvy neúspěšně usilovalo Teplárenské sdružení ČR už loni. „Pokusíme se znovu se správcem programu o přechodu na kontinuální výzvu jednat, věřím, že napodruhé můžeme uspět,“ dodává Hájek.

Nové moderní rozvody, v nichž místo páry přenáší teplo voda, přinášejí citelné snížení ztrát. Spotřeba paliva může klesnout až o celou osminu, což přispívá ke stabilizaci ceny tepla a také ke zlepšení kvality ovzduší. Moderní technologie horkovodních výměníkových stanic přinášejí zákazníkům efektivní a úspornou distribuci tepla při zvýšení jejich komfortu a bezpečnosti.

Rekonstrukce tepelných sítí však lze zpravidla realizovat jen v létě a projekty vyžadují dlouhodobou pečlivou přípravu včetně naplánování uzavírek komunikací. V případě rozsáhlejších tepelných sítí se proto rekonstrukce provádějí po částech a jsou rozplánované i na léta dopředu.

Teplárny Brno zahájily výměnu několika desítek kilometrů zastaralých parovodů za efektivnější horkovody už v roce 2010. Čekalo se hlavně na vybudování podzemních kolektorů v centru města. Cílem rozsáhlého projektu, který je naplánován až do roku 2020 a vyžádá si investice téměř 1,5 miliardy korun, je snižování tepelných ztrát v distribuční soustavě a ve výměníkových stanicích. Letos se vymění v Brně 5,7 kilometru tras parovodů, včetně části propojení dvou základních provozů Špitálka a Červený mlýn. Díky němu by se měly snížit ztráty tepla asi o 15 500 GJ/rok. To je spotřeba tepla více než 600 domácností.

V Českých Budějovicích započala přestavba parovodů na horkovodní systémy už v roce 2006. Dnes je pilířem dlouhodobé koncepce rozvoje Teplárny České Budějovice do roku 2025. V letošním roce byla provedena optimalizace parovodu pro Jihočeskou univerzitu, část byla modernizována a část nahrazena horkovodem. Další etapou pokračoval několikaletý projekt náhrady parních rozvodů také v Náchodě a poslední stovky metrů parovodu byly zrušeny v průmyslové zóně v Ostrově nad Ohří.

 

1Program podpory Úspory energie v SZT je vypsán v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK), který spravuje Ministerstvo průmyslu a obchodu.