Více času na podstatné

Třetina sběren loni porušila povinnosti při výkupu odpadů, pomoci má i Obrazový katalog nelegálního výkupu druhotných surovin

06.02.2014 13:23

Třetina sběren vloni porušila povinnosti při výkupu odpadůCeloroční akce České obchodní inspekce zaměřená na kontrolu dodržování povinností provozovateli výkupen druhotných surovin prokázala, že více než třetina z nich tyto povinnosti, které stanoví obecně závazné právní předpisy, porušuje. Oprávnění ČOI ke kontrole jsou v případě sběren vymezena zákonem o ochraně spotřebitele a částečně zákonem o odpadech, který dozoruje Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP). Proto kontroly ČOI v roce 2013 probíhaly také ve spolupráci s ČIŽP nebo živnostenskými úřady a přínos znamená i posílení kontrolních pravomocí obcí v této oblasti. Lze očekávat, že ke zvýšení informovanosti provozovatelů sběren a odborné veřejnosti v dalším období přispěje nově vydaný Obrazový katalog nelegálního výkupu druhotných surovin a další metodické materiály, které obcím umožní účinnější kontrolu odpadového hospodářství.

V období od 1. 1. do 31. 12. 2013 provedla Česká obchodní inspekce v rámci kontrolní akce zaměřené na výkupny druhotných surovin celkem 323 kontrol. Při nich inspektoři prověřovali aktivity podnikatelských subjektů, které spotřebiteli nabízejí služby spojené s výkupem odpadů. V rámci dozorové pravomoci ČOI bylo zjištěno porušení obecně závazných právních předpisů v celkem 121 případech (tj. 37,5 %).

 

Výsledky kontrol výkupu druhotných surovin – rok 2013

Inspektorát

počet kontrol

kontroly se zjištěním

zjištěná porušení v %

Středočeský a Hl. město Praha

65

21

32,3 %

Jihočeský a Vysočina

47

21

44,7 %

Plzeňský a Karlovarský

60

18

30,0 %

Ústecký a Liberecký

61

26

42,6 %

Královéhradecký a Pardubický

34

9

26,5 %

Jihomoravský a Zlínský

24

11

45,8 %

Moravskoslezský a Olomoucký

32

15

46,9 %

Celkem

323

121

37,5 %

 

Zjištěná porušení

  • používání neověřených měřidel bylo prokázáno v 29 případech (porušení § 9 odst. 1 písm. a zákona č. 64/1986 Sb., o ČOI)
  • porušení povinností stanovených zákonem o ochraně spotřebitele (zák. č. 634/1992 Sb.) bylo zjištěno celkem ve 109 případech - 63 případů nedodržení zásad poctivosti prodeje (§ 3), neseznámení s informací o ceně v 39 případech (§ 12) a doklad o výkupu, přestože si o něj spotřebitel požádal, nebyl vydán v 7 případech (§ 16)
  • zákon o odpadech porušily kontrolované subjekty ve 12 případech (zák. č. 185/2001 Sb.)
  • k porušení zákona o živnostenském podnikání došlo ve 4 případech (zák. č. 455/1991 Sb.),

 

Čtěte také: Senátoři navrhli novelu zákona o odpadech (sběrny a výkupny odpadů), kterým se má změnit zákon č. 185/2001 Sb. o odpadech. Senátoři navrhují, aby zákon o odpadech obsahoval zmocnění pro obce stanovit obecně závaznou vyhláškou vydanou v samostatné působnosti, na kterých místech v obci může být zařízení ke sběru nebo výkupu odpadů povoleno a dále omezení provozní doby takového zařízení. Více ZDE

 

ČT: Katalog nejčastěji kradeného zboží (Česká televize, Události v regionech, 5. 2. 2014)

Svaz měst a obcí vydal katalog kovových věcí končících nelegálně ve sběrnách. Šedesát stran plných fotografií má být návodem pro majitele výkupen a současně taky pomůckou policistů při jejich kontrolách. Reportáž v Událostech v regionech České televize - televizního studia Brna o výkupu kovů a související rozhovor s předsedou Svazu měst a obcí ČR Danem Jiránkem můžete zhlédnout ZDE.

 

Uložená opatření a sankce

Zákaz používání do doby zjednání nápravy byl v průběhu kontrolní akce vydán na 36 kusů měřidel bez platného úředního ověření (porušení § 7 odst. 1 písm. b zákona č. 64/1986 Sb., o ČOI).

Za zjištěné nedostatky a porušení předpisů v kontrolní pravomoci ČOI bylo uloženo 106 pokut v celkové hodnotě 686 000 Kč.

 

Závěr

Kontroly výkupu druhotných surovin probíhaly také ve spolupráci s dalšími dozorovými institucemi – konkrétně 40 kontrol se v rámci dohody účastnily živnostenské úřady a v 17 případech kontroly proběhly ve spolupráci s Českou inspekcí životního prostředí. Česká obchodní inspekce se kromě kontrol podílela také na preventivní činnosti - s Institutem pro udržitelný rozvoj měst a obcí spolupracovala na přípravě katalogu pro odbornou veřejnost ve věci odpadů a také se spolupodílela na přípravě metodického pokynu pro obce se zaměřením na kontrolu odpadového hospodářství.

V následujícím období budou s ohledem na legislativní změny a posílení kontrolních pravomocí obcí kontroly ČOI ve výkupnách druhotných surovin probíhat cíleně.

 

Zdroj: ČOI, SMOČR