Více času na podstatné

Třídírna odpadu v Mníšku zřejmě bude, k referendu přišlo málo lidí, informují Krajskélisty.cz

24.05.2013 09:09

V Mníšku pod Brdy by měla stát nová třídírna odpadu a spalovna. Radnice je projektu nakloněna, většina místních nikoliv. Rozhodnout mělo přinést nedávné referendum, kterého se ale nezúčastnilo zákonem stanovených 35 procent voličů a tudíž je neplatné. Ti, kteří se dostavili, projekt nepodpořili.

Podle vedení města k problematice třídírny a úpravny komunálních odpadů, kterou chce v tamním průmyslovém areálu vybudovat soukromá firma provozující překladiště odpadů, existuje celá řada protichůdných informací a argumentů. Proto zastupitelstvo a rada města vytvořili odbornou komisi, která měla za úkol zpracovat veškeré dostupné podklady k technologii, způsobu zpracování odpadů a vlastní stavbě. Problematika je prý navíc současně městem konzultována s odborníky hnutí DUHA a BIOM CZ. 

Samotná radnice je výstavbě třídírny ve stávající průmyslové zóně nakloněna. „Jako překladiště odpadů lokalita funguje už 5 let. Odpad se tu venku lisuje a překládá. Nově by se začal třídit v k tomu určené hale s filtrací a s dalšími opatřeními,“ řekl novinářům mníšecký starosta Petr Digrin (STAN). Podle mluvčího města Miloše Navrátila by existence třídírny pro město navíc měla jak ekologický i ekonomický význam. 

 

Je to nákladný a nesmyslný krok

Jiného názoru jsou obyvatelé a představitelé občanského sdružení Zdravý Mníšek. Podle mluvčí sdružení Jany Herotové, která se obává především zátěže v podobě dopravy, množství odpadu a  likvidace jednotlivých frakcí, je to nákladný a nesmyslný krok. Město má navíc prý odpadovou politiku vyřešenou smluvně až do roku 2021.

Vhodnou formou řešení sporu mělo být právě referendum, které se však kvůli nízké účasti, ukázalo jako neplatné. "Zákon říká, že aby hlasování bylo platné, musí se dosáhnout pětatřicetiprocentní účasti všech osob oprávněných hlasovat. V případě nedávného referenda se tohoto čísla dosáhnout nepodařilo, proto je hlasování neplatné," vysvětlil mluvčí města Miloš Navrátil a dodal, že pokud by bylo platné, město by mělo povinnost se jeho výsledkem řídit. To se však nestalo, takže je možné, že stavba nakonec bude zahájena.

 

Zdroj: https://www.krajskelisty.cz