Více času na podstatné

Udržitelné životní prostředí je mottem TOP 09 do podzimních voleb

18.06.2017 10:01

Ve svém volebním programu TOP 09 slibuje, že nepřipustí zahrabávání ani pálení odpadů. Řešením má být důsledná recyklace. Pro staranu je nepřípustné dotování plodin určených pro výrobu biopaliv a také chce se zaměřit na omezování skleníkových plynů.

Řešení pro omezování skleníkových plynů TOP 09 vidí v moderních technologiích, vedoucích k nízkouhlíkové energetice a zejména efektivnímu využívání všech zdrojů energie. Strana zmiňuje neurčitá organizační a legislativní opatření pro jejich prosazení a zároveň považuje za důležitou institucionální podporu státu vědeckým projektům v této oblasti.

Program se věnuje i zadržování vody v krajině. Jako důvody volební program uvádí brutální odvodnění a zcelení zemědělské půdy, velké osevní plochy, vysušené mokřady a jednodruhové lesy. Řešením má být zmenšení osevních ploch a šetrná péče o lesy s bohatou druhovou skladbou na principu výběrné těžby. Podpořit tato řešení mají dotační tituly na zemědělské a lesní hospodaření.

V České republice se hospodaří na 98,5 % území. Jen 1,5 % území je pod nejvyšším stupněm ochrany v našich národních parcích. TOP 09 je tak přesvědčena, že si Česko může dovolit toto území zdvojnásobit zřízením nových národních parků.

Co chce TOP 09 prosadit:

  • Principy udržitelného rozvoje jako základní odpovědnosti vůči budoucím generacím.
  • Maximální ochranu české krajiny a přírody, včetně ochrany vody, půdy a biologické rozmanitosti.
  • Podpoříme v rámci evropské spolupráce transformaci ekonomiky směrem k bezuhlíkatým technologiím.
  • Zabráníme úbytku zemědělské půdy a přírodních ploch účinnými legislativními nástroji.


Co nechce TOP 09 připustit:

  • Dotování plodin určených pro výrobu biopaliv.
  • Výstavbu evidentně škodlivých staveb, zejména megalomanského projektu kanálu Labe – Odra – Dunaj nebo jezů na dolním Labi.
  • Upřednostnění zájmů developerů před zájmy ochrany přírody.
  • Nikdy nebudeme pro zahrabávání a pálení odpadů namísto důsledné recyklace.