Více času na podstatné

Umění vybírat: nové webové stránky radí, jak chytře a ekologicky nakupovat

06.11.2013 14:02

Ekologický institut Veronica spustil kampaň Umění vybírat věnovanou ekologickému nakupování. Pomocí jednoduchých piktogramů a krátkých informačních boxů usnadňují webové stránky www.umenivybirat.cz orientaci v nejčastějších tématech spotřebitelského rozhodování. V každé z deseti oblastí nákupu oblečení, úklidu, kosmetiky, potravin, osvětlení, mobilních telefonů, dětských plen, hraček, květin a nábytku se návštěvníci a návštěvnice stránek dozví, jak v dané oblasti lépe a ekologicky nakupovat.

„Jako spotřebitelé se každý týden rozhodujeme, co koupit. Aniž si to mnohdy uvědomujeme, má tato volba velký vliv na životní prostředí a nákupem tak přímo i nepřímo ovlivňujeme podmínky, ve kterých žijeme my i naše děti,“ říká Petr Ledvina z Ekologického institutu Veronica. „Dítě za přebalovací věk spotřebuje až 4 000 kusů jednorázových plen, které v nasáklém stavu tvoří až jednu tunu nerecyklovatelného odpadu. Tento odpad by při chytrém nákupu nemusel vzniknout“, uvádí jako příklad.

K internetovým stránkám institut zároveň vydal aktuální, moderně provedenou stejnojmennou publikaci. Kniha je vytvořena tak, aby sloužila jako přehledný návod k ekologicky šetrnému nákupu. Grafická podoba kampaně cílí na mladší spotřebitele, kteří možná méně pěstují zeleninu na své zahrádce, ale o to více si rozumí s moderními technologiemi. Právě jim má vyhovovat moderní grafika celé kampaně. V tomto duchu byl vytvořen i originální videospot, který lze rovněž shlédnout na stránkách projektu. Publikaci zdarma získá každý zájemce v sídle Ekologické poradny Veronica v Brně.

Publikace je vydána v rámci projektu: „Environmentální poradenství jako nástroj individuálního dalšího vzdělávání. Aktivně, profesionálně, místně zakotveně", projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.

Z tiskové zprávy vybral (op)

 

Zdroj: Odpadové fórum 9/2013

Klíčová slova: internet, zelené nakupování, ekologická poradna Veronika, kniha