Více času na podstatné

V Americe se chystá největší solární elektrárna na světě

16.10.2016 08:16

Výstavbu největší fotovoltaické elektrárny chystá společnost Solar Reserve v americkém státě Nevada. Bude využívat solárně-termální technologii má stát pět miliard dolarů a dosáhne výkonu dvou gigawatt. Výstavba projektu by měla začít během následujících tří let a bude probíhat v několika fázích.

Solárně-termálních elektráren existuje několik druhů, všechny však sluneční záření proměňují nejdříve v teplo. Ta nevadská bude využívat systému takzvaných „solárních věží,“.

Celá elektrárna se bude sestávat z tisíců zrcadel (takzvaných heliostatů), která jsou rozmístěná kolem věže. Zrcadla odráží sluneční svit na vrchol solární věže, v něm se nachází nádrže s taveninou soli. Ta je schopná se pod žárem odražených sluneční paprsků ohřát na více než 500 stupňů Celsia. Rozžhavená sůl následně přetéká do zásobníku, kde si až deset hodin dokáže udržet teplotu potřebnou pro ohřátí vody a vznik páry v generátorech. Ty už pracují stejně jako v uhelných nebo jaderných elektrárnách.

Výstavba projektu by měla začít během následujících tří let a bude probíhat v několika fázích. Poslední část zařízení by se měla uvést do provozu sedm let po zahájení prací na elektrárně. Autoři projektu však musí také vyřešit jeho financování. Podle expertů ale není možné podobný projekt financovat bez dotací. Více ZDE

 

 

Zdroj: E15