Více času na podstatné

V Moldavsku inspekce kontroluje vypouštění odpadních vod, ale také povoluje

01.12.2017 06:30

V období od 19. do 25. listopadu 2017 proběhla návštěva moldavské delegace v České republice. Tato návštěva byla součástí řešení projektu zahraniční rozvojové spolupráce Harmonizace legislativy se směrnicí EU pro správu odpadních vod financovaného Českou rozvojovou agenturou.

Práce v rámci projektu jsou zaměřeny na pomoc Moldavsku, a to s přijetím a aplikací evropské směrnice Rady 91/271/EHS o čištění městských odpadních vod, konkrétně na zpracování návrhu vymezení aglomerací nad 10 000 ekvivalentních obyvatel (včetně odhadu potřeb těchto aglomerací ke splnění požadavků směrnice – investic do městských kanalizací a čistíren odpadních vod) a variant návrhu vymezení citlivých oblastí. Zástupci moldavských institucí se zároveň seznamují s českým způsobem naplnění požadavků směrnice.

Pracovníci moldavského Ministerstva zemědělství, místního rozvoje a životního prostředí (toto ministerstvo vzniklo v létě roku 2017 spojením tří dříve samostatných ministerstev), moldavské Státní ekologické inspekce a státní agentury Moldavské vody (Apele Moldovei) se během týdenního pobytu v České republice, který navazoval na úvodní návštěvu před rokem, seznámili s několika příklady čištění odpadních vod.

Představeny byly čistírny odpadních vod v Kladně, v pivovaru Krušovice a v Ústí nad Labem a dotazy hostů směřovaly především ke způsobu, jakým provozovatelé státní správě vykazují údaje o provozu, a ke vztahům mezi vlastníky a provozovateli kanalizací a významnými producenty odpadních vod. Právě nastavení podmínek pro odvádění odpadních vod od významných průmyslových znečišťovatelů je v Moldavsku aktuálním tématem.

 Další část návštěvy tvořila setkání s různými orgány státní správy v oblasti ochrany vod. Svou činnost představil odbor životního prostředí Magistrátu města Mladá Boleslav jako zástupce vodoprávního úřadu na obecním úřadě obce s rozšířenou působností, Krajský úřad Středočeského kraje i Oblastní inspektorát Praha České inspekce životního prostředí. S procesem plánování a s rolí státních podniků Povodí při povolování vypouštění odpadních vod se účastníci seznámili na Povodí Vltavy, s. p.

Na rozdíl od České republiky v Moldavsku Státní ekologická inspekce vypouštění odpadních vod nejen kontroluje, ale také povoluje. V současnosti se připravuje rozdělení těchto úloh podobně, jako je tomu v České republice.

V Moldavsku je zaveden jednotný systém podávání žádostí o povolení k vypouštění. Vlastník nebo provozovatel (nejčastěji podnik zřízený městem) podá žádost elektronicky pouze s některými přílohami a průběh jejího projednávání může sledovat krok za krokem na internetu. Inspekce musí získat vyjádření dalších stanovených institucí, bez nichž nemůže vydat povolení, a musí rozhodnout do stanovené lhůty, jinak se žádost automaticky považuje za kladně vyřízenou.

Státní ekologickou inspekci tvoří ústředí se třemi pracovníky pro vodu a ovzduší a 28 okresních inspektorátů, na nichž pracuje obvykle jeden až pět inspektorů pro všechny složky životního prostředí. Personální zajištění státní správy je tak nesrovnatelné s českými podmínkami.