Více času na podstatné

V Pardubicích soutěžili nejlepší mladí chemici pěti krajů

19.01.2018 13:15

Ve čtvrtek 18. ledna 2018 se v prostorách Střední průmyslové školy chemické v Pardubicích uskutečnilo regionální finále 11. ročníku soutěže Hledáme nejlepšího Mladého chemika ČR. 28 finalistů z 21 základních škol změřilo své síly v laboratorních dovednostech a poté se zúčastnilo praktické ukázky netradičních pokusů. Společnost Synthesia připravila pro učitele inspirativní exkurzi v nejmodernějších provozech.

Soutěž odstartovala v říjnu loňského roku a její základní kola probíhala v pěti krajích: Pardubickém, Královéhradeckém, Středočeském, Libereckém a v Kraji Vysočina. Celkem se klání zúčastnilo více než 5 000 žáků devátých tříd ze 158 základních škol. „Letošní konkurence byla obrovská a probojovat se dvěma koly testování teoretických znalostí až do finále představuje velký úspěch. Dnešní finalisté prokázali nejen nadstandardní vědomosti, ale také značnou dávku talentu, což je opravňuje k tomu, aby se chemie stala jejich budoucím studijním oborem,“ konstatuje ředitel pořádající SPŠCH Jan Ptáček.

Finále prověřilo praktické dovednosti soutěžících. Úkolem mladých chemiků bylo vypracovat dvě laboratorní úlohy, zaměřené na tepelný rozklad hydrogenuhličitanu sodného a stanovení obsahu krystalické vody v síranu měďnatém. Po 90 minutách práce v laboratoři žáci hodnotili zadání jako zajímavé a přiměřené jejich schopnostem. „Finále jsem se nejdřív bála, ale ukázalo se, že zbytečně. S postavením chemické aparatury nám pomohli asistenti a pak už záleželo na každém z nás, jak si s úlohami poradí. Mně šly dobře výpočty a rovnice, zato v doplňování triviálních názvů jsem pár chyb udělala. Celkově mám ze sebe dobrý pocit, netroufám si ale odhadnout, jaké místo obsadím,“ zhodnotila svůj výkon Markéta Zavoralová z Masarykovy základní školy v Poličce.

Souběžně s děním v laboratořích probíhal i doprovodný program pro učitele s názvem Kurz netradičních pokusů. Lektoři SPŠCH představili pedagogům řadu efektních experimentů, kterými lze zpestřit výuku chemie. Hlavní roli v nich hrály plyny kolem nás a jejich fascinující proměny. „Chemie je sice věda racionální, ale cesta k ní vede přes pozitivní emoce a pocity okouzlení. A právě ty dokážou nejlépe navodit působivé pokusy,“ vysvětluje Jan Ptáček a dodává, že stejný kurz absolvovali i soutěžící žáci.

Finálový den završila odpolední exkurze pro učitele ve společnosti Synthesia. „Naše společnost stála před jedenácti lety u zrodu soutěže a každoročně se snaží nabídnout účastníkům finále zajímavý program. V letošním roce jsme se zaměřili na učitele chemie, pro které jsme si připravili prohlídku nejmodernějších výrobních prostor kyseliny dusičné a sírové. Cílem exkurze bylo představit současnou podobu chemické výroby, která se v učebnicích pro základní školy nevyskytuje. Učitelům jsme jako dárek rozdali nápadité výukové materiály, které vznikly v naší společnosti, a ti měli možnost je v průběhu exkurze porovnat s realitou přímo v provoze. Učitel informovaný o nejaktuálnějších trendech technologie výroby může mnohem lépe motivovat žáky k dalšímu studiu chemie,“ vysvětluje personální ředitelka společnosti Synthesia Olga Marečková.  

Slavnostní vyhlášení výsledků regionálního kola proběhne 4. dubna 2018 v pardubickém ABC klubu na Olšinkách. „Akce bude mít charakter zábavného odpoledne s přitažlivým doprovodným programem. Pro žáky i učitele jsme připravili nejen četná taneční a pódiová vystoupení, ale také ukázky chemických pokusů, kosmetický salon vizážistů nebo závěrečnou diskotéku. Úspěšní mladí chemici se mohou těšit na velmi atraktivní ceny, které jim předají zástupci partnerů soutěže,“ přibližuje za organizátory Gabriela Čebišová z agentury Czech marketing.

Slavnostním vyhlášením výsledků ale soutěž ještě nekončí. Šest nejlepších žáků z našeho regionu postoupí do celostátního finále, které 12. června 2018 pořádá Fakulta chemicko-technologická Univerzity Pardubice ve spolupráci se Svazem chemického průmyslu ČR a MŠMT. Vítěz celostátního finále se stane žákovským mistrem republiky v chemii.

Více informací na: www.mladychemik.cz a www.mladychemikcr.cz