Více času na podstatné

V Praze začíná mezinárodní statistický mítink, řešit bude životní prostředí

03.05.2017 07:22

V Praze se dnes sejde expertní skupina OSN pro statistiku životního prostředí. Aktuální čtvrté jednání skupiny se poprvé od jejího svolání v roce 2014 koná jinde než v New Yorku.  Skupina pracuje na zavedení rámce pro tvorbu statistik, které mohou pomoci při řešení ekologických problémů. 

Jednání skupiny, které potrvá do pátku, se zúčastní desítky odborníků z celého světa. "Expertní skupina zvaná EGES, v níž mají zastoupení národní statistické instituce rozvojových i rozvinutých zemí a řada významných mezinárodních organizací, se bude zabývat implementací nového Rámce pro rozvoj statistiky životního prostředí," uvedla předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová.

Původní rámec byl vytvořen v roce 1984. Aktualizovanou verzi schválila Statistická komise OSN roku 2013. Rámec slouží zemím jako podpora pro tvorbu a rozvoj národního systému statistiky, která má ukázat stav a změny životního prostředí či ekologický dopad lidské činnosti a změn přírodních podmínek. Statistiky poté mají pomoci státům, firmám i domácnostem při řešení problémů souvisejících s klimatickými změnami, poklesem různorodosti druhů nebo správou přírodních zdrojů.